Oslo Børs slår tilbake etter årets tyngste fall

Etter gårsdagens bratte fall steg Oslo Børs fra start. Men pilene snur nedover igjen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • André Haugen
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

Hovedindeksen startet dagen opp 0,42 prosent torsdag. Men kort tid etter åpningen har pilene snudd igjen – ved 09.20-tiden er Oslo Børs ned 0,15 prosent.

– Det er stor usikkerhet om dagen, noe som fører til at svingningene blir store på nyheter som gårsdagens, sier investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

Onsdag inverterte rentekurven på de to- og tiårige statsobligasjonene i både USA og Storbritannia, et fenomen som har varslet hver resesjon de siste 50 årene.

– Disse bevegelsene ga tilsvarende fall i de lange rentene. Det vil si at mens investorer gikk ut av aksjer, strømmet kapitalen inn i statsobligasjoner med lang løpetid, skrev Nordnet-analytiker Roger Berntsen i et notat før åpning.

Les på E24+

Børskommentar: Dette kan være starten på det store fallet

Det medvirket til at både Børsen og Wall Street noterte årets tyngste fall onsdag.

Tror på flere sure dager

Selv om det ble en dempet fortsettelse på Oslo Børs fra start torsdag, tror ikke Leif-Rune Rein at uroen er et tilbakelagt kapittel.

SJEFSTRATEG: Leif-Rune Rein i Nordea.

Foto: Nordea

– Jeg tviler sterkt på at de sure dagene er over. Det er ikke et godt tegn med invertering av rentekurver, så får man stille seg spørsmål om det er annerledes denne gangen. Det tror jeg blir heftig diskutert i tiden som kommer.

Torsdag morgen falt 30-årsrenten i USA falt til under to prosent for første gang. Med videre negativ utvikling i særlig det amerikanske rentebildet, er det grunn til å forvente tilsvarende reaksjoner på det hjemlige aksjemarkedet, sier Rein.

– Fortsetter de å falle, vil resesjonsfrykten øke. Og i tillegg til rentesignalene har man hele tiden det tilbakevendende kaoset med handelskrigen som kan gi børsoppgang én dag og så fall den neste.

Rentebeslutning fra Øystein Olsen

Noreco er mest omsatte aksje i tidlig handel, og faller 2,71 prosent. Etter følger Equinor med en nedgang på 0,44 prosent og Nel som er ned 0,97 prosent.

TGS drar i motsatt retning med en oppgang på 5,37 prosent som fjerde mest omsatte aksje.

Oljeprisen har hentet igjen noe av det tapte etter å ha falt rundt tre prosent onsdag. Torsdag er oppgangen på 0,58 prosent til 59,28 dollar fatet.

Dagens store hendelse er rentebeslutningen fra Norges Bank. Det er ikke ventet noen endring, men sentralbanken kan gi signaler om hva som vil skje med renten fremover.

Les også

Årsverste for Oslo Børs etter dystre signaler i verdensøkonomien

Les også

DNB Markets om børsfall og handelskrig: Råvareaksjer rammes hardest

Les også

Resultatsesongen: Analytikerne høvler prognosene på Oslo Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Nedtur på Oslo Børs

  2. Venter mindre turbulens på Oslo Børs: – Jeg tror den store nedturen er tatt ut

  3. Oslo Børs snudde til pluss: Uken endte likevel med et fall sett under ett

  4. Grønn nedtur på Oslo Børs

  5. Børsoppgang i Oslo