Salmar nådde nesten opp til forventningene

Salmar måtte tåle et litt svakere resultat enn ventet, som i hovedsak forklares med svakere resultater i Nord-Norge, og konsolidering av Arnarlax.

Ocean Farm 1 til Salmar er verdens første oppdrettsanlegg til havs i Frohavet utenfor Trøndelagskysten.
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Salmar fikk i andre kvartal et operasjonelt driftsresultat på 989,8 millioner kroner – opp fra 878,6 millioner i samme periode i fjor.

På forhånd var det ventet at Salmar ville levere et operasjonelt driftsresultat på 1,0 milliard kroner. Det viser gjennomsnittet av estimater fra fem meglerhus, innhentet av Infront Data for TDN Direkt.

Salmar er den nest største oppdretteren på Oslo Børs, målt i markedsverdi, bak John Fredriksen-styrte Mowi.

Sterke tall fra Midt-Norge

– Det er gledelig å konstatere at Midt-Norge fortsetter den positive trenden og viser at gode biologiske prestasjoner gir gode økonomiske resultater. Biologiske utfordringer gjorde derimot kvartalet krevende for Nord-Norge. Vi valgte å ta ut fisk tidligere enn planlagt for å minimere biologisk risiko, men vi ser en klar bedring fra fjerde kvartal, sier konsernsjef Olav-Andreas Ervik i SalMar.

Omsetningen kom inn på 3,3 milliarder kroner, litt bedre enn ventede 3,24 milliarder kroner.

Resultat før skatt endte på 1,15 milliarder kroner, opp fra 967,6 millioner kroner i fjor og litt bedre enn analytikernes snittanslag på 1,04 milliarder kroner.

Salmar opprettholder totalt slaktevolum på 145.000 tonn i Norge og 10.000 tonn på Island (Arnarlax) i 2019.

Algetrøbbel

– Salmars operasjonelle driftsresultat per kilo endte på 23,90 kroner, en reduksjon på 1,90 kroner per kilo målt mot tilsvarende periode i fjor. Nedgangen i margin kan i hovedsak forklares med svakere resultater i Nord-Norge, samt konsolideringen av Arnarlax fra 1. februar 2019, skriver selskapet.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

At ikke resultatet klarte å følge omsetningen skyldes blant annet svakere tall enn ventet fra Nord-Norge, skriver Salmar.

Ifølge oppdretteren ble fisk slaktet tidligere enn planlagt, for å redusere risiko knyttet til algeoppblomstringen i mai. Det ga igjen lavere snittvekt på fisken, lavere prisoppnåelse og høyere kostnader. Prisoppnåelsen ble også påvirket av at mange oppdrettere, i likhet med Salmar, igangsatte tidlig slakt – hvilket igjen ga mer laks i markedet og lavere pris.

– Salmar forventer et vesentlig lavere volum fra Segment Nord-Norge i tredje kvartal og dermed også et høyere kostnadsnivå, men venter videre en bedring i både volum og kostnader i fjerde kvartal, skriver oppdretteren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oppdrettsnæring
  2. Salmar

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Nær milliarden for Salmar

  2. Salmar med solid resultatfall – venter litt høyere slaktevolum i 2020

  3. Resultatøkning for Norway Royal Salmon

  4. Mowi melder om sitt beste andre kvartal noensinne

  5. Mowi med bratt resultatfall preget av coronapriser