Nå kan du kjøpe alkohol på kreditt

Fritt frem for bruk av kredittkort på Vinmonopolet.

VIN LIKESTILLES: Finansdepartementet vil likestille vin og øl når det gjelder fradragsrett for bevertning av forretningsforbindelser.
Publisert:

Vinmonopolet har "i det stille innført ordningen permanent over hele landet", avslører NRKs Forbrukerinspektørene (FBI).

Å kjøpe vin og sprit på kreditt har tidligere vært forbudt i Norge. De siste årene har man kunnet bruke såkalte debet-kort hvor summen trekkes direkte fra konto, men nå er det fritt frem for bruk av alle slags kredittkort.

Ifølge FBI gjennomførte Vinmonopolet en prøveordning med kredittkjøp i 14 av sine utsalg i fjor sommer. Blant annet etter klager fra utenlandske turister.

Suksess

Prøveordningen var en så stor suksess at ordningen nå er innført permanent i Vinmonopolet.

- For oss har det vært en utfordring å få plass gode tekniske løsninger. Det har vi ordnet nå, og dermed er kredittkortkjøp innført etter vedtak i vårt styre, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til FBI.

- Bekymringsfullt

Rusorganisasjonene mener nyheten er bekymringsfull.

- Jeg frykter for at de nå vil kjøpe enda mer alkohol for penger de ikke har, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, til FBI.

73 millioner liter

Vinmonopolet solgte totalt 73,8 millioner liter i 2008. Kalenderkorrigert er dette en økning på 3,4 prosent fra 2007, ifølge Vinmonopolets hjemmeside.

Svakvin er den klart største kategorien og utgjør 80 prosent av det totale salget, en liten oppgang i forhold til 2007.

Betalingskort

Det er to viktige typer betalingskort: Kredittkort og debetkort.

  • Kredittkort: Kortet har en kredittramme som kan avtales nedbetalt uavhengig av når kortet er brukt. MasterCard, Eurocard, Diner's Club og American Express er internasjonale kredittkort i bruk i Norge.
  • Debetkort: Beløpet blir trukket direkte fra brukerne konto hver gang kortet blir brukt. VISA er det vanligste debetkortet.

Flere nyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no