Rekordsvak rupi med nytt fall: – Ingen grunn til panikk

Den indiske valutaen har falt 13 prosent i år og rundt syv prosent siden juni. Årsaken er blant annet en stadig styrket dollar og global handelsuro. 

INDIA: Valutaen svekkes videre fra rekordlave nivåer, og har falt med 13 prosent i år. Den indiske nasjonalhelten Mahatma Gandhi vises på den indiske valutaen.

Foto: Rajanish Kakade AP
Publisert:

Indiske rupi bikker 72-grensen mot dollar for første gang og svekkes med det videre fra rekordlave nivåer, skriver Bloomberg.

Den indiske valutaen har falt 13 prosent i år og rundt syv prosent siden juni da den indiske sentralbanken begynte å heve rentene.

Det er knyttet til at dollaren har styrket seg bredt mot alle valutaer, ifølge sjeføkonom Soumya Kanti Ghosh ved State Bank of India.

– Rupi har ikke vært immun mot det og derfor var en svekkelse langt på overtid, sier sjeføkonomen til indiske Economic Times, og signaliserer at fallet ikke er over helt ennå.

Les på E24+ (for abonnenter)

Hemmelig frakt av iransk olje kan dempe slaget fra Trumps sanksjoner

En stadig stigende oljepris har også dempet stemningen hos verdens raskest voksende oljeimportør, som kjøper 83 prosent av oljeetterspørselen sin fra utlandet.

India økte med det handelsunderskuddet i august til 18 milliarder dollar, tilsvarende 151 milliarder norske kroner med dagens valutakurs. Det er det høyeste på fem år, skriver Bloomberg.

Nedgang for fremvoksende økonomier

Handelsuro har også ført til nedgang for markedene i fremvoksende økonomier, såkalt «emerging markets», skriver Reuters.

Nyhetsbyrået viser til at nøkkeltall fra industrien indikerer at økonomiene nå viser tegn til å bli påvirket av stormaktenes handelskrig.

Finansministeren Arun Jaitley sier det er ingen grunn til panikk og at fallet er grunnet globale faktorer, skriver den indiske avisen. Sentralbanken skal, ifølge finansministeren, «gjøre det som er mulig for å løse situasjonen».

En dollar koster 72,05 rupi torsdag formiddag, ned 0,30 prosent for dagen.

Grafikken viser utviklingen av indisk rupi mot den amerikanske dollaren siden 1990, som viser at valutaen er rekordsvak.

Foto: Infront
Les også

Priskrig tar knekken på flyselskapene i India

Les også

Oljeboom kan gi global nedtur

Les også

Ikea venter seks millioner besøkende i India

Her kan du lese mer om