Hydro ett skritt nærmere oppstart i Brasil

Aluminiumsgiganten og brasilianske myndigheter har i fellesskap bedt den føderale domstolen om å åpne for normal drift ved verdens største aluminaraffineri.

HALV MASKIN: I rundt et år har Hydro drevet aluminaraffineriet Alunorte i Brasil for halvpart etter pålegg fra brasilianske myndigheter.
Publisert:

Den føderale domstolen i Belem holdt fredag en rettshøring mellom Ministério Público og Alunorte for å diskutere produksjonsembargoene på Hydros aluminaraffineri Alunorte.

Under høringen ga Ministério Público og Alunorte retten en felles anmodning om å løfte embargoene, ifølge en børsmelding fra Hydro natt til lørdag.

I rundt ett år har verdens største aluminaraffineri Alunorte produsert for halv maskin, og bauksittgruven Paragominas går også på 50 prosent. Dette har kostet Hydro rundt tre milliarder kroner så langt.

Les også

Analytiker om Hydros Brasil-utvikling: Absolutt et steg i riktig retning

Domstolen avgjør

Ministério Público er et myndighetsorgan som omtales som dels et statsadvokatembete og dels sivilombudsmann. Myndighetene i Pará var representert ved statsadvokaten, opplyses det.

Ministério Público har fått en tredjepartsvurdering av rådgiverselskapet Rambøll, som etter gjennomgang av to uavhengige rapporter støttet Alunortes evne til å gjenoppta sikker drift.

Dette gjelder en tidligere rapport fra miljømyndigheten Semas i tillegg til en rapport fra universitet i Campina Grande, som begge har konkludert med at Alunorte trygt kan gjenoppta full drift.

Om Alunorte får gjenoppta driften, er nå opp til den føderale domstolen.

– Embargoene på produksjonen og bruken av det nye området for deponering av bauksitt rester (DRS2) er fortsatt gjeldende, og tidspunktet for å gjenoppta normal drift er fortsatt usikker.

Les også

Hydro utsetter rapporten for første kvartal

Kraftig regnskyll

Problemene ved Hydro-eide Alunorte startet med et kraftig regnskyll og utslipp av regnvann fra fabrikkområdet ved anlegget på starten av fjoråret, hvoretter miljømyndigheter og en regional domstol påla aluminaraffineriet redusert produksjon.

På starten av året ble det kjent at miljødirektoratet Semas fjerner produksjonsforbudet ved Alunorte.

Krisen ved verdens største aluminaraffineri har kostet Hydro milliardsummer og anlegget kjører for øyeblikket på halv maskin i påvente av grønt lys fra den føderale domstolen.

– Det er klart det er krevende for selskapet å ha en situasjon hvor vi som eier av verdens største aluminaverk ikke får utnyttet potensialet fullt ut, sa konsernsjef Svein Richard Brandtzæg da han la frem tallene for fjerde kvartal 2018.

Les også

Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen

Brasil-regningen: 2,9 milliarder

Til sammen har Brasil-hendelsen kostet selskapet 2,9 milliarder kroner, og så lenge Alunorte driver på 50 prosents kapasitet vil selskapet gå glipp av rundt 600 millioner kroner i kvartalet, ifølge Hydros egne tall.

– Vi er veldig klare og utålmodige etter å få Alunorte opp i full produksjon, sa Hydro-sjefen til E24 i februar.

Hydro foreslo også å kutte utbyttet med en milliard kroner i fjor, til 2,6 milliarder kroner.

– Totalresultatene våre fra 2018 er vi ikke fornøyd med. Utbyttet reflekterer det at vi har hatt et krevende år, sa Brandtzæg i februar.

Les mer: Krevende 2018 for Hydro: Så høy er Brasil-regningen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om