Oljepengene

Oljefondet ligger an til tidenes beste år

2019 kan bli det året der Oljefondet øker med flest milliarder noensinne. Fra bunnen i januar har fondets verdi steget med rundt 2.000 milliarder kroner, eller nær 25 prosent.

TIDENES BESTE: 2019 kan bli Oljefondets beste år. Aksjeoppgang er en viktig årsak til at fondet har steget med nær 2.000 milliarder kroner i år, til over 10.000 milliarder kroner.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Bare fra nyttår og frem til utgangen av tredje kvartal har Oljefondets verdi steget med 1.486 milliarder kroner.

Fra en bunn på rundt 8.180 milliarder kroner i januar har fondet vært oppe i rundt 10.180 milliarder kroner, som er en økning på rundt 2.000 milliarder kroner eller nær 25 prosent.

Dersom fondet holder seg rundt dagens nivåer vil 2019 bli det året hvor fondet legger på seg flest milliarder noensinne (se tabell lenger nede i artikkelen).

Det skyldes særlig en kraftig oppgang i viktige markeder som USA. Den brede S&P500-indeksen er opp over 20 prosent i år, og har også hatt ferske toppnoteringer.

– Det ser ut til å kunne bli det beste året i fondets historie, sa Oljefondets direktør Yngve Slyngstad på en pressekonferanse denne uken.

På samme pressekonferanse varslet Slyngstad overraskende sin avgang som leder for fondet etter 11 år. Oljefondet la frem positive tall for i tredje kvartal, med en avkastning på 1,6 prosent, eller 236 milliarder kroner.

Les også

Fortsatt opptur for Oljefondet i tredje kvartal

Les på E24+

Kort forklart: Derfor tar sentralbankene nå digitale penger på alvor

Fondet som falt i fjor

Den enorme oppgangen i verdi i 2019 skjer riktignok etter et uvanlig fall i Oljefondets verdi mot slutten av fjoråret. Fondet fikk i fjor sitt første verdifall siden 2002, med et fall til 8.256 milliarder kroner fra 8.488 milliarder kroner ett år tidligere.

En rekke av fondets beste år har kommet de siste seks-syv årene, etter at stimulanse fra globale sentralbanker har gitt medvind i aksjemarkedene. Sentralbanken i USA har prøvd å reversere stimulansen og heve rentene, men har nå gitt opp og begynt å kutte igjen, og det gir ny medvind for børsene og Oljefondet.

Dette er årene med størst verdivekst i fondet så langt:

2014: 1.393 mrd. kroner

2013: 1.222 mrd. kroner

2015: 1.044 mrd. kroner

2017: 978 mrd. kroner

2012: 504 mrd. kroner

2010: 437 mrd. kroner

Les også

Trodde svake Amazon-tall ville utsette rekorden: – Vi må jo bake litt i helgen

Dette påvirker verdien

Verdien i fondet er avhengig av flere ting: det viktigste er utviklingen i aksjemarkedene, hvor fondet har rundt 70 prosent av verdiene sine.

I tillegg gjør fallende renter at eldre rentepapirer i fondet øker i verdi, men etter hvert vil en stor andel obligasjoner med negativ rente også gi negativ avkastning for fondet. I tillegg har fondet noe eiendom.

Men også kronekursen påvirker verdien av fondet, og dagens rekordsvake krone gjør at fondets verdi i kroner har steget mye mer enn verdien målt i for eksempel dollar.

Les også

Oljefondssjefen takker av: – Har gjort en fabelaktig jobb

En liten advarsel

Regjeringen har spart rundt 3.300 milliarder i fondet, og disse pengene har nå ynglet til det tredoble i verdensmarkedene. Ifølge Slyngstad har avkastningen passert 5.000 milliarder kroner. Resten av fondets verdi skyldes svekkelse av kronen.

Men det er ingenting som tilsier at ikke markedene kan falle, eller at kronen ikke kan styrke seg. Derfor advarer flere økonomer mot å tro at dagens verdi vil vare. Kanskje er det klokt å anta at de drøye 2.000 milliardene fondet har økt med i år, bare er midlertidige, ifølge advarslene.

Med dagens verdi kan regjeringen bruke 300 milliarder kroner i oljepenger uten å bryte handlingsregelen. Ved inngangen til året var det samme tallet på 247 milliarder.

Det viser at variasjonene i fondets verdi også kan påvirke hvor mye regjeringen har tilgjengelig til bruk.

Les på E24+

Disse kan ta over styringen av Oljefondet

Les også

Milepæl: Oljefondet passerer 10.000 milliarder kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Oljepenger
 4. Yngve Slyngstad
 5. Aksjer

Flere artikler

 1. Oljefondets beste år noensinne: Steg med 335.000 kroner per nordmann

 2. Tidenes år for Oljefondet i 2019

 3. Coronakrisen bidro til Oljefondet-smell

 4. Annonsørinnhold

 5. Milepæl: Oljefondet passerer 10.000 milliarder kroner

 6. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp