DNB-sjefen om hvitvaskingsanklager: – Jobber for å få frem all informasjon

DNB har havnet i hardt vær etter korrupsjonsavsløringene om islandske Samherji. Konsernsjef Kjerstin Braathen sier banken bistår Økokrim og Finanstilsynet med informasjon.

Konsernsjef Kjerstin Braathen er onsdag i London for å fortelle om DNBs finansielle mål de neste årene.
Publisert: Publisert:

LONDON (E24): Lekkasjen fra Wikileaks førte til en avsløring i flere medier om hvordan den islandske fiskerigiganten Samherji angivelig skal ha bestukket offentlige tjenestemenn i Namibia for å sikre tilgang til fiskekvoter.

Samtidig skal selskapet ha brukt DNB til å sende bestikkelsene gjennom skatteparadis.

Selv har banken sagt at den ikke kan gi opplysninger om enkeltselskaper, mens korrupsjonseksperter krever etterforskning av DNB og Finansdepartementet ber banken legge «alle fakta på bordet».

– Vi jobber for å få frem all informasjon i saken, sier konsernsjef Kjerstin Braathen til E24, og gjentar at banken ikke kan kommentere hva den har gjort eller ikke gjort i saken.

– Selve etterforskningen av hvorvidt det har foregått kriminell virksomhet hos fiskeriselskapet er politiets oppgave. Vi har kontakt med Økokrim for å bidra med den informasjonen vi har, og med Finanstilsynet med informasjonen de trenger, sier DNB-sjefen.

Les også

DNB må etterforskes etter hvitvaskingsanklager, mener eksperter

Kritisert av Finanstilsynet

Finanstilsynet har tidligere i år refset DNB for svakheter i arbeidet med å avdekke mulig hvitvasking, blant annet for «underrapportering av mistenkelige forhold» i deler av banken.

«Finanstilsynets vurdering er det lave antallet rapporterte mistenkelige forhold en klar indikasjon på at divisjonene ikke har lyktes i å identifisere, undersøke og rapportere mulig hvitvasking», skrev tilsynet i et brev til DNB i august.

– Er DNBs arbeid mot hvitvasking for dårlig?

– Arbeidet knyttet til å bidra til å bekjempe økonomisk kriminalitet er et svært viktig arbeid, og noe som prioriteres veldig høy hos oss. Vi har investert betydelig i det, både i mennesker, systemer og kompetanse i mange år, sier Braathen.

– Samtidig kan vi aldri garantere at vi ikke har blitt misbrukt, eller at det ikke kan skje igjen, sier hun.

Les også

Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet

Korrupsjonsanklager

Avsløringene i blant annet islandske medier forteller hvordan det islandske fiskeriselskapet Samherji skal ha overført rundt 70 millioner dollar i perioden mellom 2011 og 2018 gjennom et skatteparadis på Marshalløyene.

Pengene skal ha blitt overført gjennom bankkontoer hos DNB.

Ifølge Stundin skal deler av pengene ha kommet fra hestemakrellfiske i Namibia, hvor selskapet angivelig har bestukket offentlige tjenestemenn for å sikre tilgang til fiskekvoter.

Da en transaksjon fra et skallselskap ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon, gjennomførte DNB en etterforskning av selskapet.

Dette gjorde i mai 2018 at den norske banken stengte ned bankkontoene.

Publisert: