Berg-og-dalbane på Wall Street

De amerikanske børsene snudde ned etter rentebeslutningen fra sentralbanken i USA. Under sentralbanksjefens tale ble det virkelig jojo-stemning.

JOJO: Wall Street spratt opp og ned onsdag kveld.
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken (Fed) fortsetter å heve renten for å få bukt med den høye inflasjonen.

Onsdag hevet Fed renten som ventet med 0,5 prosentpoeng. I tillegg varsler de at rentetoppen vil bli enda høyere enn tidligere ventet, og at de først vil stoppe på 5,1 prosent.

Wall Street lå jevnt opp før rentebeslutningen. Etter rentebeslutningen falt referanseindeksene bratt, og fallet tiltok da sentralbanksjef Jerome Powell gikk på scenen og holdt sin tale i forbindelse med rentehevingen.

– Vi har mer jobb å gjøre, sier sentralbanksjef Jerome Powell på pressekonferansen, og understreker at det er nødvendig med ytterligere rentehevinger.

Men et svært sensitivt marked gjorde at børsen snudde – igjen – underveis i talen. Utover kvelden ble det turer både opp i pluss, før markedet igjen snudde ned til minus.

FED-SJEF: Jerome Powell sier rentetoppen kan bli enda høyere enn 5,1 prosent, som er den nåværende prognosen fra Fed.

Jojo

Sentralbanksjefen sa i sin tale at han ikke utelukker at rentetoppen kan bli oppjustert enda mer. Det har etter all sannsynlighet påvirket markedet negativt.

Slik ser det ut på de viktigste indeksene på Wall Street etter stengetid:

  • Dow Jones ned 0,4 prosent
  • S&P 500 ned 0,6 prosent
  • Nasdaq ned 0,8 prosent

Den brede S&P 500 var opp 0,8 prosent før rentebeskjeden. Nasdaq var opp 0,8 prosent. Siden har indeksene svingt kraftig mellom pluss og minus.

Utviklingen følger etter tirsdagens oppgang på de amerikanske børsene, løftet av svakere enn ventet inflasjon i USA.

– Så haukete han kunne være

Børsen på Wall Street har i det siste fått en tendens til å svinge voldsomt under Powells tale.

Det skjedde altså igjen. Først fall referanseindeksene veldig tydelig, før fallet bremset seg noe underveis i talen.

Sjefstrateg i Formue Christian Lie sier fallet antageligvis skyldes at markedet jevnt over har priset inn ørlite mer positive anslag enn det Powell og sentralbanken ser for seg.

Sjefstrateg Christian Lie i Formue.

Powell var så haukete han kunne være, og han var ettertrykkelig på at det å få kontroll på inflasjonen vil kreve å holde renten høyt over en lengre tid, sier Lie.

Han peker på at både de økonomiske prognosene, ledighetsanslagene, og det nedjusterte anslaget for økonomisk vekst, alle til en viss grad var nedslående nyheter for markedet i USA.

– Markedet hadde nok priset inn at det ville komme en økning på 50 basispoeng i stedet for 75, og det var ikke en positiv driver. Men amerikanske aksjer er høyt priset med tanke på de økonomiske utsiktene. Markedet var klar for en korreks, sier sjefstrategen.

Les også

USA hever renten med 0,5 prosentpoeng

Tesla trekker ned

Tesla er blant selskapene som trekker den teknologitunge Nasdaq-indeksen ned. I ettermiddagstimene faller aksjen nær tre prosent, og så langt i år er verdien på selskapet mer enn halvert til i overkant av 500 milliarder dollar (nær 5.000 milliarder kroner).

Det fører også til at selskapets gründer Elon Musk ikke lenger regnes som verdens rikeste mann, ifølge Bloomberg.

I Europa og her hjemme endte børsene dagen i minus.

Publisert: