Tapte millioner på lakseras: – Umulig å forholde seg til sånn kommunikasjon

Marius Borthen satt tungt i børsnoterte lakseselskaper da aksjene stupte etter Vedums skatteutspill.

Forvalter og grunnlegger Marius Borthen i Blueberry Capital.
Publisert:

Torsdagens brå stup i lakseaksjene på Oslo Børs tok markedsaktører på sengen.

Hedgefondforvalter Marius Borthen i Blueberry Capital er blant investorene som tapte penger da milliarder i markedsverdi plutselig ble barbert bort etter finansminister Trygve Slagsvold Vedums utspill om lakseskatten.

Han satt fullastet med «Salmar og Mowi fordi vi trodde man hadde lært at forutsigbarhet er viktig for næringslivet», skriver Borthen på Twitter.

– Fem minutter etter nyheten kom hadde vi hevet ut 60 prosent av eksponeringen, men vi turte ikke selge alt fordi jeg rett og slett ikke trodde det var sant. Vi tapte likevel millioner for våre kunder, ikke fordi analysen vår var feil, men fordi det er umulig å forholde seg til sånn kommunikasjon, skriver forvalteren.

Aksjonærlister bekrefter Blueberry Capitals posisjoner og milliontap i Mowi og Salmar.

Borthen påpeker overfor E24 at han ikke har noen ytterligere kommentarer utover at han «håper det blir bedre kommunikasjon på dette fremover».

Les også

Kan dra inn mer på lakseskatten: – Ingenting er bedre

– Konsekvensene av å gjøre noe feil er betydelige

Politikernes utsagn om lakseskatten har sendt lakseaksjene opp og ned den siste tiden og debatten om innføring og utforming av grunnrenteskatten fortsetter.

I et intervju med Dagbladet forrige uke, gikk Senterpartiets Geir Pollestad langt i å love at det opprinnelige forslaget vil bli endret.

– Det vil bli endringer, og vi går inn i dette med åpent sinn, sier han.

Men i et intervju med E24 torsdag, tilbakevises dette av Vedum, også fra Senterpartiet. Flere politikere reagerer etter det de omtaler som motstridende utspill om lakseskatten.

– Finansmarkedet er gjennomregulert og konsekvensene av å gjøre noe feil er betydelige. Man må derfor kunne forvente at det er en grunnleggende forståelse hos politikerne om hvordan man kommuniserer til markedet. Alternativt får man bare si: «Dette kan jeg ikke kommentere på nå», skriver Borthen.

Forvalteren påpeker at han senere torsdag kjøpte tilbake lakseaksjene som ble solgt.

– Men det skyldes ene og alene fordi en ny regjering må klare å få på plass en langsiktig forutsigbar skatt i en av Norges viktigste næringer.

«Går grundig gjennom alle innspill»

E24 har forelagt Borthens utspill til Finansdepartementet fredag morgen, foreløpig uten svar.

Torsdag svarte de følgende på politikernes reaksjoner på e-post:

«Regjeringen la i september frem forslaget om grunnrenteskatt. Høringen er nå avsluttet og Finansdepartementet har mottatt 420 høringsinnspill. Vi går nå grundig gjennom alle innspill før vi legger frem et endelig lovforslag i løpet av våren.»

Les også

Reagerer på utspill om lakseskatten: – Som å spille ping-pong med lakseaksjene

Publisert: