Markant fall på Wall Street

Butikkjede-giganten Bed Bath and Beyond stupte nesten 30 prosent etter dystre økonomiske prognoser.

Publisert:

Saken oppdateres

Slik gikk det for de viktigste børsindeksene i USA ved stenging:

  • S&P 500 ned 1,17 prosent
  • Dow Jones ned 1,01 prosent
  • Nasdaq Composite ned 1,47 prosent

Wall Street endte gårsdagen opp, selv om aksjemarkedet mistet fart etter referatet fra den amerikanske sentralbankens (Fed) rentemøte i desember ble publisert.

I referatet advarte blant annet Fed om at en «uberettiget» lettelse ville skade deres forsøk på å oppnå prisstabilitet. Sentralbanken venter fortsatt høye renter fremover.

Trøbbel for Bed Bath & Beyond

Butikkjeden varslet om torsdag om at selskapet er i ferd med å gå tom for penger, og at de økonomiske problemer kan lede til konkurs.

Aksjen falt 29,8 prosent like etter stengetid.

Selskapet skriver i meldingen at de «fortsetter å vurdere alle strategiske alternativer». Det inkluderer blant annet restrukturering og refinansiering av gjeld, hente friske midler, selge verdier eller å søke om konkursbeskyttelse.

«Disse grepene vil kanskje ikke lykkes», skriver selskapet videre.

Bed Bath & Beyond meldte også om at netto salgsinntekter var lang lavere i slutten av 2022, sammenlignet med samme periode året før.

Selskapet venter også et underskudd på rundt 386 millioner dollar for deres tredje kvartal, som sluttet i november.

Kryptobanken Silvergate raser

Kryptobanken Silvergate falt 42,2 prosent.

Det California-baserte konsernet meldte torsdag at innskuddene deres krympet til 3,8 milliarder dollar den 31. desember fra 11,9 milliarder dollar i slutten av september, ifølge FT.

Silvergate er en Federal Reserve-medlemsbank og er notert på New York Stock Exchange. Banken har kommet under hardt press det siste året etter at prisene på kryptoaktiva har falt og flere store aktører har kollapset i konkurs, skriver Financial Times.

Silvergate var en viktig leverandør av tjenester til Sam Bankman-Frieds FTX.

Silvergate aksje falt 88 prosent i 2022.

Overraskende sterke sysselsettingstall

Å dempe den kraftige prisveksten i USA har vært hovedmålet til de kraftige renteøkningene det siste året. Det stramme arbeidsmarkedet, med sterk lønns- og jobbvekst, har også spilt inn. Denne uken kommer det en rekke sentrale jobbtall.

Sysselsettingen i privat sektor i USA økte med 235.000 nye jobber i desember, viser tall fra ADP-instituttet. Det er langt over økningen på 150.000 jobber som analytikerne hadde ventet, ifølge Bloomberg.

Jobbveksten har imidlertid bremset en del siden starten av året, i takt med den kraftige renteoppgang.

Tallene på privat sysselsetting kommer i forkant av den viktige arbeidsmarkedsrapporten Nonfarm payrolls, som slippes fredag. Den viser blant annet hvor mange nye jobber som ble skapt i USA forrige måned.

Torsdag kom også ukentlige tall som viste at det var 204.000 førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) i forrige uke. Det var lavere enn ventet.

Onsdag viste tall at antallet ledige stillinger (JOLTS) kun falt svakt til 10,46 millioner i november.

Flere Amazon-oppsigelser

Netthandelsgiganten Amazon har meldt at antallet oppsigelser økes.

Selskapet skal kutte 18.000 jobber. Tidligere har det vært kjent at netthandelsgiganten skulle kutte 10.000 ansatte.

Amazon har tidligere innrømmet at selskapet ansatte for mange, for fort under pandemien. Totalt har selskapet rundt 1,5 millioner ansatte.

Flere teknologiselskaper har sagt opp ansatte i det siste.  Salesforce varslet senest onsdag at 10 prosent av arbeidsstyrken skal sies opp. Facebook-eier Meta varslet i november i fjor at 11.000 ansatte mister jobben.

Amazon-aksjen falt 2,4 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om