DNB-fond jekker opp veddemålet på XXL-ras

DNB Asset Management har økt millionveddemålet sitt på mer negativ utvikling for XXL-aksjen.

XXL har en markedsverdi på en milliard kroner etter store aksjefall de siste årene.
Publisert:

Da sportskjeden XXL falt over åtte prosent på Oslo Børs onsdag på grunn av resultatvarsel og melding om pengeinnhenting, satt DNB Asset Management shortshortVeddemål på at en aksjekurs skal falle i verdi. med en eksponering mot 1,29 millioner aksjer.

I de ferske registrene over norske shortposisjoner (se faktaboks) torsdag, fremgår det at DNB Asset Management, som er storbankens forvaltningsselskap, i løpet av gårsdagen økte dette til 2,06 millioner XXL-aksjer. Dette er den største shortposisjonen i XXL-aksjen.

Posisjonen tilsvarer et veddemål på 8,32 millioner kroner på mer XXL-fall på børs.

Finanstilsynets register viser kun veddemål som utgjør minst 0,5 prosent av aksjene i selskapet. Listene har også en dags etterslep og det kan ha blitt gjort endringer i posisjonen.

Les på E24+

Det går mot et turbulent år for XXL

Gevinst

E24 var tidligere denne uken i kontakt med aksjesjef Knut Hellandsvik i DNB Asset Management om posisjonen, men fikk svar fra bankens kommunikasjonsavdeling.

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø skriver at DNB ikke kommenterer «enkeltposisjoner løpende».

– Men vi har et fond som var short i XXL (ref rapportering til Finanstilsynet). Utover det har vi ingen kommentar, skriver han.

7. november i år var første gang DNB Asset Management kom opp med en shortposisjon i XXL-aksjen. Da hadde aksjen allerede falt betydelig, men den har også fortsatt nedover etter dette og på papiret har DNB-fond gevinst.

Det amerikanske investeringsselskapet Pentwater Capital har vært registrert med en shortposisjon i XXL på 1,38 millioner aksjer siden mai 2020.

Ifølge Bloomberg har de fem analytikerne som følger XXL enten hold- eller salgsanbefaling. DNB Markets kuttet sin anbefaling til hold i oktober, ifølge nyhetsbyrået.

Les på E24+

Er lavere renter positivt eller negativt for aksjer?

Venter resultatsmell

Ifølge analytiker Joachim Huser i Pareto Securities viser den foreløpige fasiten fra XXL, som ble lagt frem onsdag, et langt svakere resultat i fjerde kvartal enn meglerhuset hadde ventet.

Han har en salgsanbefaling med kursmål på tre kroner på XXL-aksjen.

Ifølge XXL ligger salget an til å lande på mellom 2,3 og 2,4 milliarder kroner i perioden.

Marginene varsles samtidig å være «betydelig lavere», med et brutto driftsresultat (ebitda) på mellom 50 og 100 millioner kroner før effekter fra XXLs Østerrike-exit og eventuelle nedskrivninger av varelageret.

Pareto hadde på forhånd ventet et brutto driftsresultat på 202 millioner kroner, påpeker Huser i et notat.

Styret i XXL har bestemt at XXL skal ut av Østerrike, der kjeden har åtte varehus, i løpet av neste år. Huser vurdere grepet som «positivt gitt den historiske utviklingen og posisjonen XXL har i landet».

Publisert: