Philly Shipyard med gigantkontrakt på over 10 milliarder kroner

Det Kjell Inge Røkke-dominerte skipsverftet skal bygge tre gassdrevne containerskip for Matson.

FÅR MILLIARDKONTRAKT: Styreleder Kristian Røkke i Philly Shipyard.
Publisert:

Philly Shipyard er tildelt kontrakten på rundt én milliard dollar for bygging av tre gassdrevne containerskip, melder selskapet i en børsmelding onsdag kveld.

Det tilsvarer mer enn 10,4 milliarder kroner med dagens kurs.

Avtalen øker Philly Shipyards ordrereserve til over to milliarder dollar, tilsvarende 20,8 milliarder kroner. Det er det høyeste i verftets 25 år lange historie, ifølge meldingen. Skipene skal leveres i 2026 og 2027.

– Å vinne denne ordren skaper en historisk ordrereserve for Philly Shipyard, i tillegg til å gi god sikt gjennom 2027 for aksjonærene og andre interessenter, sier styreleder Kristian Røkke i meldingen.

Les på E24+

Kommentar: Slik bør superheldige PGS-aksjonærer opptre nå

Kjell Inge Røkkes Aker er største eier i Philly Shipyard gjennom Aker Capital, som sitter på rundt 57,5 prosent av aksjen i selskapet. Skipsverftet ligger i byen Philadelphia i den amerikanske delstaten Pennsylvania.

Største som bygges i USA

Det er tre skip i Aloha-klassen som skal bygges for Matson Navigation Company.

Det er den største typen containerskipene som er bygget i USA, med en kapasitet på 3.600 20-fots containere, ifølge Matson Skipene skal drives på flytende naturgass (LNG).

– Våre eksisterende Aloha Class-skip er blant de raskeste og mest effektive fartøyene i Matson-flåten, sier Matsons toppsjef Matt Cox i en pressemelding.

Philly Shipyard har tidligere leverte to andre skip i Aloha-klassen til Matson.

Ifølge Cox skal skipene brukes mellom Long Beach i California i USA og Kina, og skal som de andre skipene deres i denne klassen bidra til å nå Matsons 2030-mål for kutt av klimagassutslipp.

De tre ny skipene skal erstatte tre skip som brukes på strekningen i dag. Disse skal igjen erstatte eldre skip som brukes i Alaska, ifølge Matsons pressemelding.

– Enormt stolte

Philly Shipyard har tidligere leverte to containerskip i Aloha-klassen til Matson, i 2018 og 2019. Mellom 2003 og 2006 leverte også verftet fire containerskip til selskapet.

Philly Shipyard-sjef Steinar Nerbøvik omtaler det som «det ultimate komplement» at en tidligere kunde returnerer.

– Vi er både beæret og enormt stolte over at Matson enda en gang har valgt Philly Shipyard for å bygge sine fartøy, sier Nerbøvik i meldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om