Verdens banker: Verdien barbert med 4.900 milliarder

Så langt har mars vært den verste måneden for verdens banker siden coronapandemien traff verden.

FØRST: Da Silicon Valley Bank kollapset forrige fredag var det den største bankkollapsen siden finanskrisen. I kjølvannet av hendelsen har særlig bankaksjer fått gjennomgå på verdens børser.
Publisert:

Bankkollapsene i USA og uroen rundt Credit Suisse har virkelig satt sine spor.

Investorer i amerikanske, japanske og europeiske banker har tidvis solgt unna aksjene sine i stort monn. Det har bidratt til at aksjekursene har rast.

Hittil denne måneden har markedsverdien til verdens banker samlet falt med 459 milliarder dollar, ifølge Financial Times. Det tilsvarer i overkant av 4.900 milliarder norske kroner.

Dermed har verdier tilsvarende i underkant av en tredjedel av hele det norske Oljefondet forduftet på 17 dager. Fondet har fredag kveld en verdi på 14.000 milliarder kroner, viser det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

Fallet på 16 prosent er det bratteste siden mars 2020, da coronapandemien rammet verden.

Det største tapet har kommet i USA, der bankindeksen KBW Bank har rast 18 prosent. I Europa har Stoxx 600 Bank-indeksen falt 15 prosent i samme periode, mens den japanske bankindeksen er ned ni prosent.

Les på E24+

Bankredninger kan skape en djevelsk og dyr dynamikk

Krisepakker

Både i Europa og USA har det blitt delt ut krisehjelp for å sikre at ikke flere banker kollapser etter at amerikanske Silicon Valley Bank og Signature Bank gikk over ende forrige helg.

Credit Suisse valgte natt til torsdag å inngå en avtale om å låne opptil 580 milliarder kroner fra den sveitsiske sentralbanken. Nyheten kom etter et kraftig børsras i aksjen onsdag. Tross krisefinansieringen falt aksjen ytterligere fredag.

SLITER: Den ameirkanske banken First Republic har havnet i investorenes søkelys den siste uken.

I USA har det særlig vært California-banken First Republic som har hatt behov for hjelp. Banken har flere dager falt kraftig på Wall Street, og fikk torsdag kveld hjelp fra flere storbanker for å sikre at de har nok penger. Heller ikke det har bidratt til å betrygge aksjonærene som sender aksjen ytterligere ned fredag.

Les også

Dette er bankkaoset

Renteras

Utover usikkerheten for flere bankkollapser har særlig lavere renter bidratt til å skape usikkerhet i markedet den siste uken.

Renten på toårig amerikansk statsgjeld har denne uken hatt sine største fall siden 1987, ifølge Financial Times. Fredag kveld ligger renten på 3,83 prosent, etter et fall på mer enn 0,3 prosentpoeng gjennom dagen.

Ved inngangen til fredag forrige uke var til sammenligning renten på toårig amerikansk statsgjeld på rundt 4,6 prosent.

De kraftige bevegelsene i markedene har gjort at en lang rekke lands finansielle myndigheter gjennom uken har gått ut å forsikret om at banksystemene i deres respektive land er robuste.

Publisert: