Bank-comeback bidro til markant oppgang for Wall Street
Etter en rekke turbulente dager med bankuro ble amerikanske investorer servert demping av prisveksten. Det resulterte i markant oppgang. Men da nyheten om dronehendelsen i Svartehavet kom, snudde pilene ned igjen. Dagen endte likevel opp.
S&P 500 steg tidligere i overkant av 2 prosent, mens Dow Jones fulgte etter med 1,3 prosent. Men dronehendelsen, hvor et russisk jagerfly skal ha truffet en propell på en amerikansk militærdrone, sørget for utslag nedover på Wall Street tidligere i kveld.
Helt mot slutten av handelsdagen hentet den seg mye inn igjen, og ved stenging ser det slik ut i New York:
- S&P 500 endte ned 1,67 prosent
- Dow Jones sendte opp 1,05 prosent
- Nasdaq steg 2,32 prosent
Et fat nordsjøolje (brent spot) har også falt ytterligere etter meldingene om dronehendelsen. Ved stenging ligger prisen på 77,55 dollar fatet. Det er en nedgang på 3,87 prosent siden midnatt.
PS! Wall Street åpner 14.30 og stenger 21.00, norsk tid, denne og neste uke. Dette er fordi USA gikk over til sommertid i helgen, to uker før Norge gjør det samme.
Pål Ringholm etter bankkollaps: – Skulle ikke tro det kunne eksistere
Vil kutte 10.000 jobber
Rett før de amerikanske markedene åpnet ble det kjent at Facebook-eier Meta vil kutte rundt 10.000 jobber.
Det er selskapets andre store nedbemanning på under et halvår.
Samtidig opplyser Meta at de avblåser 5000 nyansettelser. MÅlet er å redusere utgiftene og bedre selskapets effektivitet, ifølge en melding fra Meta-sjef Mark Zuckerberg.
Aksjen endte opp 7,20 prosent.
Dempet prisvekst
Prisveksten i USA endte på 6 prosent i februar målt mot samme måned i 2022. Inflasjonstallet er det samme som økonomene på forhånd ventet, ifølge Bloomberg-estimater.
Dermed fortsetter inflasjonen i USA å dempe seg ned fra 6,4 prosent i januar, og ned fra 6,5 prosent i desember.
Tallene er viktige når amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) skal vurdere rentenivået. Fed har mål om en prisvekst på to prosent, og sentralbanksjef Jerome Powell har tidligere sagt at sentralbanken er villig til å gjøre det som skal til for å nå målet.
– Disse tallene er litt underordnet det andre som skjer nå. Du kan si at totaltallene kom inn som ventet, men ser vi på månedsveksten i kjerneinflasjonen så var den litt sterkere enn ventet. Det er ikke helt gode tall, sånn sett, sier sjeføkonom Marius Gonsolt Hov i Handelsbanken.
Det har vært mye turbulens i markedet de siste dagene etter at tre amerikanske banker kollapset på få dager. Markedet har spekulert i om Fed vurderer å ikke sette opp renten ved deres neste møte 22.mars. Gigantbanken Goldman Sachs tror det blir pause i hevingene.
Den brede forventningen i markedet er nå Fed vil sette opp renten med 0,25 prosentpoeng til et renteintervall på 4,75–5,00, viser tall fra CME Group.
Sannsynligheten ligger nå på 83,4 prosent. Opp fra rundt 70 prosent før prisveksttallene ble kjent. Tallene har svingt mye de siste dagene.
First Republic skyter opp
Regionbankene i USA har fått det tøft i kjølvannet av Silicon Valley Bank (SVB)-kollapsen.
Analysebyrået Moody’s kutter sine utsikter for det amerikanske banksystemet til negativt. Årsaken et «et raskt forverret driftsmiljø», ifølge et notat.
Flere storbanker fikk også har medfart både på børsene i USA og i Europa.
Både Bank of America og Citigroup opplevde sine verste børsdager siden 2020, ifølge Bloomberg.
Banken First Republic falt i går over 60 prosent i frykt for smitteeffekter. I dag gjør banken comeback. Aksjen endte opp 25,86 prosent, etter å på et tidspunkt ha vært opp over 50 prosent.
Flere regionbanker steg tirsdag. PacWest er opp 33,85 prosent og KeyCorp er opp 6,94 prosent.