Credit Suisse låner opptil 577 mrd. av sentralbanken

Den sveitsiske banken tar «avgjørende» grep for å styrke likviditeten etter bratt børsfall.

Publisert:

Credit Suisse vil låne opp til 50 milliarder sveitserfranc, tilsvarende 577 milliarder kroner, av den sveitsiske sentralbanken. Det bekrefter banken i en melding ved totiden natt til onsdag.

Nyheten kommer etter bekymringer rundt bankens likviditet etter at storeieren Saudi National Bank uttalte at det ikke var aktuelt å skyte inn mer penger.

Credit Suisse-aksjen falt 24 prosent etter uttalelsen. Dramaet rundt den sveitsiske storbanken bidro onsdag til det tunge fall for både bankaksjer og europeiske børser generelt.

Les på E24+

Bankkollapsen i USA: – Har du sett én rotte, kan du være sikker på at det er flere

– Avgjørende

Credit Suisse omtaler beslutningen om å låne pengene som en «avgjørende handling» for å forebyggende styrke likviditeten.

Samtidig tilbyr banken seg å kjøpe tilbake gjeld fra obligasjonseiere. Tilbudet går ut til eiere av gjeldspapirer i en rekke ulike lån på totalt 2,5 milliarder dollar og 500 millioner euro. Dette tilsvarer et samlet tilbakekjøp av gjeld på rundt 32 milliarder kroner.

– Disse tiltakene viser avgjørende handling for å styrke Credit Suisse mens vi fortsetter vår strategiske transformasjon for å levere verdi til våre kunder og andre interessenter, sier Credit Suisse-sjef Ulrich Koerner i meldingen.

Les på E24+

Fallet i bankaksjer er alarmerende. Men det finnes også muligheter, skriver E24s børskommentator

Han takker samtidig Den sveitsiske sentralbanken (SNB) og Det sveitsiske finanstilsynet som onsdag kveld kom banken til unnsetning etter det brutale aksjefallet.

«Credit Suisse tilfredsstiller kravene til kapital og likviditet som er pålagt systemviktige banker. Hvis nødvendig, vil SNBSNBSveits' sentralbank tilføre CS likviditet», skrev SNB og tilsynet i en felles uttalelse onsdag kveld.

Frykt for manglende tillit

Credit Suisse-aksjens fall onsdag utløste full krisemodus på børsene i Europa, også på Oslo Børs. Markedene var allerede på tå hev etter bankkollapsene i USA de siste dagene.

Det har lenge hersket usikkerhet rundt Credit Suisse, men panikken tiltok for alvor etter uttalelsen fra Saudi National Bank.

En rekke andre banker falt også tungt, kort tid etter at bankkollapsen i USA sendte sjokkbølger gjennom markedene. Til og med norske DNB falt over 4 prosent onsdag.

Frykten er at manglende tillit til bankene, kan utløse en ny finanskrise.

– Det vi har sett i dag, med et videre stort fall for europeiske bankaksjer er jo litt skremmende. Spørsmålet er om det er flere lik i skapene, som igjen kan forverre situasjonen. Hvis man ikke har tillit til banksystemet, da er løpet kjørt, sa seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til E24 onsdag ettermiddag.

Les også

Sjefstrateg mener sveitsisk bank utløser tungt børsfall: – Er betydelig usikkerhet

Publisert:

Her kan du lese mer om