Dagen på Wall Street

Tydelig børsfall i USA: – Det er ikke noe krise

Alle de tre viktigste indeksene i USA begynte uken med kraftig fall. Frykt for økt spredning av delta-varianten fremstår som den viktigste faktoren, ifølge forvalter.

 • Anders Lang-Ree
Publisert:

Mens den norske børsen endte med årets største nedgang, gikk det ikke stort mye bedre i USA. Ved stenging mandag ser aksjeindeksene i New York slik ut:

 • Dow Jones: ned 2,09 prosent
 • Nasdaq: ned 1,06 prosent
 • S & P 500: ned 1,58 prosent

Dermed ble mandagen den verste handelsdagen på lenge for de toneangivende indeksene i USA, særlig for Dow Jones og S & P 500.

Fallet til S & P 500 er det største fallet på en handelsdag siden mai i 2021. Diamond Back Energy bidro aller mest til nedgangen. Aksjen endte med en nedgang på 7,51 prosent og ble med det taperen i indeksen.

Dow Jones, som falt tyngst, har på sin side ikke sett en så stor nedgang siden oktober i fjor. Samtlige av aksjene notert på Dow Jones falt. Boeing, som raste i overkant av 5 prosent, bidro aller mest til nedgangen for Dow Jones-indeksen.

Etter den kraftige nedgangen er det fortsatt snakk om høye nivåer for indeksene. Nedgangen skjer etter at både Dow Jones og S & P 500 nådde foreløpig toppnotering 12. juli etter lengre tids oppgang. Man må ikke lenger tilbake enn til rundt midten av juni for å finne tilsvarende nivåer for indeksene.

Samtidig faller også oljeprisen (Brent Spot) kraftig mandag, med en nedgang på i underkant av 7 prosent. Rundt kl. 22 handles ett fat Nordsjøolje for 68,40 dollar. Man må tilbake til 18. mars for å finne et kraftigere fall på en handelsdag for oljeprisen.

Bekymring for delta-variant preger markedene

Det var bekymring for økningen i antall smittetilfeller kombinert med stigende inflasjon som drev nedgangen, ifølge CNBC.

Antallet covid-tilfeller i USA har økt den siste måneden, særlig som følge av at delta-varianten sprer seg blant de uvaksinerte. I tillegg øker antallet smittetilfeller også blant de vaksinerte.

Det var ikke bare de amerikanske indeksene, som hadde en blytung mandag. Oslo Børs falt 2,39 prosent, som var det kraftigste fallet i år. Hovedindeksene i Hongkong og Japan falt også tungt.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, gjerne referert til som verdens viktigste tiåring, endte med en nedgang på 9,48 prosent, til 1,19. Det er det laveste nivået siden februar.

Mange investorer flytter nå kapital fra aksjer til obligasjoner, som følge av usikkerheten for videre utvikling av pandemien, melder Reuters.

– Det er ikke noe krise

Leder for allokering og Globale Renter i Storebrand, Olav Chen, tror ikke at det er inflasjonsfrykt som driver nedgangen i aksjemarkedene. Han mener det er frykt for økt smittespredning av delta-viruset som er den viktigste enkeltfaktoren.

IKKE BEKYMRET: Aksjeekspert Olav Chen tror ikke dette er starten på en større nedgang for aksjemarkedene.

– Inflasjonsfrykten har nok avtatt. Jeg mener den er til stede, men at den har tatt en pause, før den blusser opp igjen i høst. Rentene har ikke steget, som de ville gjort hvis det var inflasjonsfrykt, sier Chen til E24.

Samtidig påpeker Chen, som ikke er spesielt bekymret for den brede nedgangen i aksjemarkedene, at man må se tallene i perspektiv.

– Det globale aksjemarkedet var i praksis på all time high-nivåer før det begynte å falle, samtidig som det har vært få skyer i horisonten. Da skal det lite til før ting snur litt.

Aksjemarkedene er fremdeles på veldig høye nivåer, påpeker Chen.

– Vi er tilbake på nivåene fra forrige uke. Det er ikke noe krise.

Tror på videre oppgang

For øyeblikket er Englands gjenåpning, som kommer til tross for høye smittetall, det alle følger med på, ifølge porteføljeforvalteren. Hvordan gjenåpningen utarter seg vil komme til å påvirke aksjemarkedene. Dersom det ikke går bra, kan man få en større korreksjon, mener Chen.

Slik det ser ut nå, tror ikke Chen at nedgangen er starten på en større korreksjon, som han definerer som et fall på 10 prosent eller mer.

Han tror derimot fortsatt på oppgang, både globalt og i Norge. Men en kraftig vekst lik den som har vært det seneste året, fremstår lite sannsynlig i forvalterens øyne. Chen har mest tro på de norske aksjene.

– Vi tror på 5 til 7 prosent oppgang de neste 3 til 12 måneder, som er forventet normalavkastning for aksjer, for det globale aksjemarkedet, mens vi tror på en høyere oppgang i Norge, sier Chen til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Oslo Børs
 3. S&P 500

Flere artikler

 1. Wall Street slo tilbake: Største byks siden mars

 2. Wall Street snudde til pluss etter kraftig fall

 3. Wall Street endte handelen med tydelig oppgang

 4. Tek-fall på Wall Street

 5. 14 prosent oppgang for Wall Street første halvår