Wall Street falt etter inflasjonsfrykt

Vaksineprodusentene knivet om plassene i verdens viktigste aksjeindeks, mens frykten for en ny bølge corona kan ha snudd Wall Street.

Dagen på Wall Street
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Sentralbanksjefen i USA kom de siste to dagene med uttalelser som sank børsene i USA, nå kan det se ut som investorene har ristet av seg sentralbankens uttalelser om inflasjon og støttekjøp. Ved børsåpning på ukens siste handelsdag ser aksjeindeksene i New York ut ved åpningstid:

 • Dow Jones ned 0,86 prosent
 • Nasdaq ned 0,80 prosent
 • S&P 500 ned 0,76 prosent

De dystre tallene dytter den industrielle Dow Jones til et tap for uken sett under ett. Det er første gang indeksen har lidd ukestap på en måned.

Nedgangen på de store tre kommer etter at de begynte dagen med oppgang. Indeksene snudde ned blant annet etter at det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) meldte om at antallet dødsfall fra corona nå var på veg oppover igjen, etter ukevis med nedgang.

– Delta-varianten river gjennom uvaksinerte lommer i befolkningen, sier CDC-sjef Rochelle Walensky, ifølge CNBC.

Inflasjonstall skremte

Universitetet i Michigan holder hver måned en undersøkelse over stemningen blant forbrukere. Denne datt i juli ned til en poengsum på 80,8 ned fra 85,5 forrige måned og stikk i strid med oppgangen analytikerne forventet på forhånd.

Undersøkelsen viste også at forbrukere tror prisene vil øke med hele 4,8 prosent det neste år. Forventningene til inflasjonen har ikke vært så høye siden august 2008, ifølge CNBC.

Inflasjonsfrykten hos forbrukerne kommer dagen etter at finansminister Janet Yellen i USA gikk ut og sa at hun så for seg flere måneder med hurtig inflasjon før prisene ville roe seg.

Vaksinene knivet på børs

Før børsåpning ble det annonsert at vaksineprodusenten Moderna vil gå inn i den brede S&P 500-indeksen. Indeksen inkluderer et bredt utsnitt av industrier og har som mål å reflektere de 500 viktigste selskapene i USA.

Moderna-aksjen hoppet opp ti prosent fredag etter nyheten.

Selskapet Moderna skal erstatte heter Alexion Pharmaceuticals. De driver med medisiner og er på veg til å bli kjøpt opp av Astra Zeneca, en annen vaksineprodusent. Alexion-aksjen falt noe etter nyheten om at de mister plassen på verdens viktigste aksjeindeks.

BioNTech, den tyske vaksineprodusenten som gikk sammen med Pfizer for å produsere deres corona-vaksine, kom med gode nyheter i dag. Ifølge en ny studie produserer vaksinen deres ti ganger så mange antistoffer som kinesiske Sinovac sin vaksine.

BioNTech-aksjen steg 4,7 prosent i løpet av børsdagen.

Les også

Grønland stanser all oljeleting

Intels største oppkjøp kan koste 265 milliarder kroner

Før børsåpning meldte næringslivsavisen Wall Street Journal at Intel er i forhandlinger om å kjøpe GlobalFoundries for 30 milliarder dollar. Det tilsvarer rundt 265 millairder kroner.

GlobalFoundries er en av de største produsentene av databrikker i verden og eies av myndighetene i Abu Dhabi.

Intel-aksjen falt 1,51 prosent fredag etter nyheten om det mulige oppkjøpets.

Forhandlingene er del av Intels giga-plan om å slå seg opp på å levere brikker til andre tek-selskaper, et markedssegment som for øyeblikket domineres av en håndfull selskaper i Kina.

Les på E24+

Børskommentar: Galskapen vil ta slutt i Seadrill

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Moderna
 3. Pfizer
 4. Astra Zeneca
 5. S&P 500
 6. Wall Street
 7. Intel

Flere artikler

 1. Børsoppturen snudde i USA

 2. Robinhoods falt kraftig etter dårlig nytt mens Wall Street satte ny rekord

 3. Ny rekord på Nasdaq-indeksen

 4. Vaksine-rally barbert vekk på Wall Street

 5. Teknologiaksjene steg på rolig Wall Street