Dagen på Wall Street

Opptur på Wall Street etter Fed-referat: Nasdaq opp 1,51 prosent

De viktige aksjeindeksene på Wall Street klatret etter at USAs sentralbank la frem betraktninger fra forrige rentemøte. – Markedet reagerer positivt når det ikke kommer overraskelser, sier sjefstrateg.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Eivind Bøe
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Slik endte handelsdagen på Wall Street:

 • S&P 500 opp 0,95 prosent
 • Nasdaq klatret opp 1,51 prosent
 • Dow Jones opp 0,6 prosent

– Markedet reagerer positivt når det ikke kommer overraskelser, sier Christian Lie, sjefstrateg i Formue.

Doble rentehevinger

Onsdag kveld kom Federal Reserve med referat fra rentemøtet som ble holdt tidligere denne måneden. Under møtet ble renten hevet med 0,50 prosentpoeng i det største rentehoppet på 22 år.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) peker i referatet mot at det kan komme flere runder med såkalte «doble» rentehevinger, altså 50 basispunkter om gangen.

Det var ventet at sentralbanken vil fortsette med «doble» rentehevninger på de kommende møtene. Spenningen onsdag var knyttet til om sentralbanken vil komme med noen nye signaler.

Fed skriver at en «restriktiv» pengepolitikk kan bli hensiktsmessig avhengig av utsiktene og risikobildet.

– Får noe større fleksibilitet

Lie peker på at de fleste i rentekomiteen anser at det er hensiktsmessig med renteheving på 50 basispunkter i juni og juli, og markedet priser inn en økning på 100 basispunkter innen august.

I referatet kom det frem at de planlegger å trappe ned på balansestørrelsen fra og med juni med 30 milliarder i starten, og 60 milliarder fra september.

– Det som også var interessant var at man ser på rentehevinger på 50 basispunkter som en måte å stramme inn pengepolitikken relativt kjapt, slik at de utover høsten har noe større fleksibilitet til å vurdere den økonomiske utviklingen, og hvorvidt det er hensiktsmessig med en akselerasjon eller stabilisering, sier Lie.

– Når man endrer styringsrenten påvirker det økonomien med en forsinkelse, og det kan være faktorer som er utenfor sentralbankens kontroll som kan påvirke den amerikanske økonomien, inflasjonen og arbeidsmarkedet. Fed navigerer i uoversiktlig farvann.

Christian Lie, sjefstrateg i Formue

– Resesjon kan bli unngått

Utvikklingen på Wall Street onsdag kommer etter at Nasdaq opplevde et nytt kraftig fall, ledet an av sosiale medier-kjemper. Markedsverdien til fem av de største aktørene i sektoren ble barbert med over 1.200 milliarder kroner tirsdag.

Fortsatt er det inflasjon, høyere renter og resesjonsfrykt som preger de amerikanske aksjemarkedene.

– Vårt sentrale scenario er fortsatt at en resesjon kan bli unngått og at geopolitisk risiko vil moderere seg utover året, noe som vil tillate at aksjer stiger, sier investeringsdirektør Mark Haefele i UBS Global Wealth Management til Bloomberg.

– Men den siste tidens fall har understreket viktigheten av å være selektiv og vurdere strategier som minsker volatilitet, fortsetter han.

I Europa har det stort sett vært oppgang gjennom dagen, noe som også preget de asiatiske børsene i morgentimene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Blandet på Asia-børsene

 2. Kraftig fall på Wall Street etter overraskede inflasjonshopp

 3. Solid oppgang etter varehandel-comeback på Wall Street

 4. Wall Street falt etter inflasjonstall

 5. Wall Street i minus etter turbulent uke