Sydbank senker SAS til «selg»: – Halter etter konkurrentene
Sydbank-analytiker Jacob Pedersen mener SAS’ svake resultater presser frem behov for store endringer i flyselskapet.
Flyselskapet SAS la tirsdag morgen frem et coronatynget underskudd på 6,5 milliarder svenske kroner for det avvikende regnskapsåret 2020/21 som ble avsluttet i oktober.
Dermed har flyselskapet tapt 15,7 milliarder svenske kroner under coronapandemien de to siste regnskapsårene.
Analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank har vært skeptisk til SAS-aksjen, og lenge påpekt at aksjekursen har ligget over nivåene før coronapandemien.
Etter «et svakt regnskap» reduserer analytikeren sin hold-anbefaling til «selg», ifølge en oppdatering tirsdag. Han har hatt hold-anbefaling siden 25. februar i år.
– SAS halter etter konkurrentene i tilpasningen til den nye virkeligheten, og resultatene gir ikke avgjørende bevis for at selskapet er på vei for å innhente etterslepet, skriver analytikeren.
Pedersen har tidligere omtalt SAS som «lite bærekraftig», og at flyselskapet på et tidspunkt må hente mer kapital i markedet.
– Prisingen er usedvanlig dyr og risikoen for en kapitalinnhenting reell, men dog ikke påkrevd her og nå, skriver Pedersen.
Store tap
SAS fikk et resultat før skatt og engangsposter på −911 millioner svenske kroner i regnskapsmessig fjerde kvartal, mot −3,0 milliarder svenske kroner i samme periode i fjor.
Pedersen ventet at SAS ville legge frem et underskudd før skatt og engangsposter på 684 millioner svenske kroner.
Han legger imidlertid til at markedsforventningene til kvartalsresultatet var svakere og på linje med det faktiske resultatet.
For helåret 2020/21 ventet han et underskudd før skatt på 6,4 milliarder svenske kroner. Fasit var et underskudd på 6,5 milliarder svenske kroner, mot −10,1 foregående år.
– Er bakpå
Analytikeren påpeker at SAS som ventet ikke sier noe om forventningene til inneværende regnskapsår (2021/22). Samtidig mener han utfordringene for flyselskapet er svært store.
– Andre flyselskaper har forhandlet billigere og mer produktive overenskomster med de ansatte, så her er SAS bakpå og har behov for å ta avgjørende, men også store skritt fremover, skriver Pedersen.
På dagens telefonkonferanse med analytikere og mediene påpekte imidlertid SAS-sjef Anko van der Werff at det var fremgang i dialogen med fagforeningene.
Han trakk inn at SAS nylig har kommet til enighet med flyteknikerne i Danmark, og at samtalene ellers var konstruktive og åpne.
Samtidig var han tydelig på at «vil alle gjerne skulle gå tilbake til 2019», men at markedet har endret seg.
– Jeg vil si, endring er vanskelig, det er selvsagt en utfordring, sa van der Werff.
Sydbank anslår at færre forretningsreisende vil senke SAS’ inntekter permanent med 5–8 milliarder svenske kroner årlig.
– Uten flere besparelser kommer SAS simpelthen ikke til å tjene penger. Selv om SAS trolig kan unngå at en (nesten) tom pengekasse tvinger selskapet ut i en livsnødvendig kapitalinnhenting i 2022, er det absolutt sannsynlig at selskapet likevel henter mer kapital i løpet av det neste året, skriver Pedersen.