Danske Bank saksøkt av familiene til drepte i Afghanistan

Familier til avdøde amerikanske soldater krever erstatning fra Danske Bank og to andre banker.

SAKSØKER: Danske Bank er blitt saksøkt etter dødsfall eller skader blant amerikanske soldater i en periode fra 2011 til 2016. Her et illustrasjonsbilde av amerikanske soldater i Afghanistan i 2012.
 • Eivind Bøe
 • NTB
Publisert: Publisert:

Danske Bank er sammen med Standard Chartered og Deutsche Bank saksøkt av familier til amerikanere som ble drept eller såret under krigen i Afghanistan.

Saksøkerne hevder at bankene visste at de la til rette for overføringer av millioner av dollar som hjalp terrorister i regionen.

Det skriver Bloomberg og viser til et rettsdokument ved en distriktsdomstol i New York som E24 har sett.

Mulig milliardkrav

Saksøkerne krever en ukjent pengesum, men gitt alvorligheten og antallet hendelser kan beløpet ifølge nyhetsbyrået komme på flere milliarder dollar.

Danske Bank skriver i en e-post til E24 at den ikke ønsker å kommentere saken. Også de to andre bankene har avvist å kommentere saken.

Ifølge anklagene gjorde bankene det mulig for terrororganisasjonenes finansfolk å flytte penger uten å bli oppdaget.

«Terroristene brukte de siktedes hvitvaskmaskiner til å omgjøre skitne penger til rene penger og veksle skitten valuta til rene dollar», står det i dokumentet som er oversendt retten i Brooklyn.

Fra 2011 til 2016

Saksøkerne hevder pengene strømmet via mellommenn i Afghanistan, Pakistan, Russland og De forente arabiske emirater til al-Qaida og Haqqani-nettverket.

Saksøkerne er sivile, medlemmer av militæret og etterlatte familier til personer som ble drept eller såret i Afghanistan fra 2011 til 2016. De hevder amerikanerne ble angrepet av en terroristgruppe ledet av al-Qaida og Haqqani-nettverket.

Amerikansk lovgivning gjør det mulig for ofre for terrorisme å søke erstatning for deres tap. I 2016 ble bestemmelsene utvidet slik at man også kan saksøke blant annet selskaper som direkte eller indirekte hjelper terrorister som går etter USA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Danske Bank
 2. Standard Chartered
 3. Deutsche Bank
 4. Bank
 5. Afghanistan

Flere artikler

 1. Advokatprofil om søksmålet mot bettinggründerne: – En knusende dom

 2. Rallystjerner krever millionerstatning fra bettinggründere

 3. Remington betaler erstatning til ofre for skolemassakre

 4. Musk møtte i retten – forsvarte milliardkjøp

 5. Rallystjerner tapte millionstrid mot bettinggründere