Ukraina-uro tynget Wall Street

Ukraina-krisen fortsetter å prege markedet, og Wall Street startet børsuken med fall.

 • Ine Brunborg
 • Eivind Bøe
Publisert:

Wall Street startet uken med nedgang etter å ha vært stengt mandag grunnet «Presidents' Day».

Tirsdag varslet både EU, Storbritannia og USA sanksjoner overfor Russland.

Uroen tynger aksjemarkedene. På Wall Street har investorer vært i salgsmodus tirsdag.

Slik endte dagen:

 • Dow Jones ned 1,4 prosent
 • Nasdaq ned 1,2 prosent
 • S&P 500 ned 1,0 prosent

– En betydelig markedsreaksjon er sannsynligvis unngått for nå, men det vil bli interessant å følge trenden de neste ukene med tanke på markedsrisiko, sier Ed Mills i investeringsbanken Raymond James til CNBC.

Urolige markeder

Investorer verden over følger utviklingen langs grensen mellom Ukraina og Russland.

I løpet av dagen har EU og Storbritannia varslet sanksjoner mot Russland. De vil blant blant annet rette seg mot russiske banker. Tyskland har dessuten varslet at de stanser godkjenningen av den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland.

På Moskva-børsen var det enorme svingninger tirsdag, fra minus 10 prosent til oppgang. Den russiske rubelen har styrket seg noe mot dollar, etter å ha svekket seg markant på mandag.

Oljeprisen (Brent spot) har i løpet av dagen bikket over 99 dollar fatet, og har dermed vært innom nivåer som ikke har blitt sett siden 2014. Utover ettermiddagen har imidlertid prisen falt noe tilbake.

– Mer redd for inflasjonen

Olav Chen i Storebrand sier markedene nå har hovedfokus på Ukraina- og Russland-konflikten.

– Det vil antageligvis pågå en stund til. I et historisk perspektiv er det ofte en slik situasjon en kjøpsmulighet. Det har sjeldent vært en faktor som utløser resesjon, sier Chen, som er leder for avdelingen Allokering og Globale renter i Storebrand Asset Management.

Chen viser til tidligere konflikter, som Gulfkrigen, Irak-krigen og invasjonen av Krim og sier at uroen da har vært en kjøpsmulighet.

– Jeg er mer redd for inflasjonen enn Ukraina-konflikten, sier Chen på spørsmål om hva som vil ha mest effekt på markedene og økonomien.

Oljeprisen bidrar her hjemme

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier markedet er spent som følge av eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina.

– Dette føyer seg inn i rekken av uroen vi har sett den siste tiden. Markedene har svingt i takt med krig og ikke-krig, sier Bernhardsen til E24.

Bernhardsen peker på at Oslo Børs har klart seg bedre enn andre børser i år. Det henger sammen med oljeprisen, mener han.

– Børsen er oljetung, og nå begynner oljeprisen å nærme seg 100 dollar fatet. Så det trekker Oslo Børs opp. Det blir en dragkamp mellom høyere oljepris og svakere sentiment internasjonalt. Jeg er ganske sikker på at Oslo Børs vil falle mindre enn flere internasjonale børser, sier Bernhardsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Dow Jones
 3. Nasdaq
 4. S&P 500

Flere artikler

 1. Enorme svingninger på Moskva-børsen – i pluss etter stup på 10 prosent

 2. Wall Street fortsatte fallet etter Ukraina-uro

 3. Økonomer om Ukraina-krisen: – Sentralbankene kan bli nødt til å reagere enda kraftigere

 4. Asia-børser steg tross nye sanksjoner

 5. Blandet på Asia-børsene