Wall Street-indeksene løftet seg markant

USA-børsene hentet inn deler av september-fallet fredag.

Oktober har historisk vært en urolig børsmåned.
Publisert:

Slik ser bildet ut på de toneangivende indeksene ved børsslutt:

  • Samleindeksen S&P 500 steg 1,15 prosent
  • Industritunge Dow Jones steg 1,43 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composites steg 0,82 prosent

Blant vinneraksjene fredag er farmasiselskapet Merck, som endte opp 8,37 prosent.

Selskapet skriver i en melding fredag at det kan ha funnet en medisin som halverer risikoen for sykehusinnleggelse eller død etter coronasmitte. Det skrives at dersom medisinen blir godkjent, så vil det være den første antivirale coronamedisinen som blir gitt i form av tabletter.

Svak september

CNBC skriver at inflasjonsfrykt, avtagende vekst og stigende renter gjorde at S&P 500 avsluttet septembermåneden ned 4,8 prosent, og brøt med det en rekke med syv måneder på rad med oppgang. Dow Jones og Nasdaq falt 4,3 prosent og 5,3 prosent i september.

Chris Hussey i Goldman Sachs sier ifølge CNBC i et notat at en kombinasjon av lavere vekst, mindre imøtekommende pengepolitikk, motvind i Kina, avtagende finanspolitisk stimulans og flaskehalser i forsyningskjeden bidrar til dempe sentimentet blant investorene.

Renten på den tiårige amerikanske statsgjelden faller fredag tre basispunkter til 1,467 prosent.

Les også

Nordea ser lyst på aksjer: Tror analytikerne er for forsiktige

Frontline-aksjen endte opp

Ifølge Bloomberg, som viser til kilder med kjennskap til saken, har kinesiske myndigheter beordret deres statseide selskaper innen kull, elektrisitet og olje om å sikre energitilbudet «at all costs» samtidig som landet sliter med en dypere energiskvis.

Ordren skal ha kommet direkte fra visestatsminister Han Zheng som fører tilsyn over landets energisektor og industrielle produksjon, og ble levert i løpet av et hastemøte tidligere i uken med embetsmenn fra det statseide regulerings og økonomiske planleggingsbyrået ifølge kildene.

Kildene legger til at det ble uttalt at «blackouts» ikke vil bli tolerert.

I en oppdatering fra meglerhuset Pareto Securities vises det til samme Bloomberg-artikkel. Her trekkes det frem at dette inkluderer både kull, olje og gass. Ifølge meglerhuset bidro gårsdagens nyheter til å drive råvareprisene videre, hvor oljeprisene steg etter å ha falt tidligere. Pareto mener at dette åpenbart er positivt på kort sikt for råvareshipping, hvor aksjekursene har reagert deretter.

«Vi fortsetter å tro at tank har mest oppside på kort sikt her, med olje som kanskje blir den eneste råvaren som kan brukes til kraftproduksjon, hvor vi fortsatt har et «decent» volum med ekstra kapasitet», skriver Pareto.

John Fredriksens Frontline steg 2,99 prosent på Wall Street fredag.

Les også

PGS-ras på positiv Oslo Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om