Kraftig hopp for Yara i første kvartal

Yara mangedoblet resultatet etter skatt i første kvartal fra samme tid i fjor, etter at økte gjødselpriser mer enn utlignet dyrere gass og lavere volumer.

Yara-sjef Svein Tore Holsether.
Publisert:

Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport.

Yara melder om et resultat etter skatt og minoriteter på 944 millioner dollar i første kvartal. Omsetningen ble på 5,92 milliarder dollar.

I samme kvartal i fjor fikk selskapet et resultat etter skatt og minoriteter på 13 millioner dollar og en omsetning på 3,13 milliarder dollar.

På forhånd var det ventet et resultat etter skatt på 645 millioner dollar og omsetning på 5,98 milliarder dollar, ifølge estimater Infront har samlet inn fra ti analytikere.

– Yaras virksomhet er robust og leverer godt også i en volatil situasjon, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara i en melding.

Selskapet produserte 1,72 millioner tonn ammoniakk i kvartalet, fra 1,79 millioner tonn i første kvartal i fjor. Produksjonen av ferdig gjødsel og industriprodukter var på 4,86 millioner tonn, fra 5,16 millioner tonn i samme kvartal året før.

Les også

Yara-sjefen: – Effekten av krigen er en global matmangel

Har startet opp igjen anlegg

Selskapet er en stor innkjøper av gass, og påvirkes av de høye gassprisene. I mars stengte Yara produksjonen i franske Le Havre og italienske Ferrara. Anleggene produserer årlig én million tonn med ammoniakk og 900.000 tonn med urea.

«Produksjonen ved disse anleggene er startet opp igjen som resultat av en forbedret marginsituasjon», skriver Yara i meldingen.

«Selv om økte råvarepriser er negativt for Yara isolert sett, vil økte sluttproduktpriser ha en positiv effekt, siden høyere kornpriser øker bondens lønnsomhet og skaper økt etterspørsel etter innsatsfaktorer til landbruket», skriver selskapet.

Yara venter at gasskostnadene i andre kvartal blir 1,15 milliarder dollar (10,6 milliarder kroner) høyere enn på samme tid i fjor, og gassen i tredje kvartal er ventet å koste 750 millioner dollar mer enn i samme kvartal året før.

Selskapet måtte ut med 30,5 dollar per millioner britiske varmeenheter (MMBtu) for gassen det kjøpte i Europa i første kvartal, opp fra 6,9 dollar per MMBtu på samme tid i fjor.

Slik har gassprisene utviklet seg for Yara de siste årene. Etter å ha ligget på mellom 2 og 10 dollar per MMBtu i flere år, hoppet prisene kraftig gjennom fjoråret, og i vinter har europeiske priser (TTF) ligget på over 30 dollar. Gassprisen i USA er også høyere enn normalt, men ligger langt lavere enn de europeiske prisene.

Frykter fortsatt for matsikkerheten

Den siste tiden har Yara opplevd høyere gjødselpriser, og selskapet har også advart om at situasjonen på sikt kan ende med matkrise.

– Selv om Yaras virksomhet er fleksibel og motstandsdyktig, vil følgene av krigen for den global matsikkerheten være dramatiske. Vi fortsetter å oppfordre til tiltak fra myndigheter for å styrke matverdikjedene og redusere avhengigheten av Russland, sier Holsether.

Yara peker på at Russland og Ukraina er betydelige aktører i den globale matverdikjeden og representerer en stor andel av verdens produksjon og eksport av korn. Selskapet forsøker nå å finne andre kilder til russiske råvarer.

«Yara har stoppet alle innkjøp fra leverandører knyttet til russiske sanksjonerte selskaper og individer», skriver selskapet.

Matprisene har steget mye det siste året, målt ved FAOs matvareindeks, her gjengitt av Yara. Mest har matoljer steget, men også sukker og ulike korntyper har steget i pris.
E24-podden: Yara advarer mot matkrise
Les også

Yara kutter i produksjonen på to fabrikker

Publisert: