Tidligere oljefondssjef om Slyngstads nye rolle: – For Aker så er dette et skup

Aker har vært heldige med å få Yngve Slyngstad som investeringssjef, ifølge tidligere oljefondssjef Knut Kjær. – De får en med globalt renommé, veldig anerkjent over hele verden, sier han.

På årets Arendalsuka var tre oljefondssjefer samlet til samtale om fondets historie. Fra venstre: Nicolai Tangen, Yngve Slyngstad og Knut Kjær.
Publisert: Publisert:

Kjell Inge Røkkes Aker ansetter Oljefondets tidligere leder Yngve Slyngstad til å lede investeringsvirksomheten Aker Asset Management.

– Målet er å etablere fond på totalt 100 milliarder euro, som vil investere i lønnsomme klimaløsninger som skaper verdier, sier Slyngstad ifølge en melding.

Ansettelsen møtes med entusiasme fra Knut Kjær. Han var Oljefondets første sjef, og ledet fondet frem til Slyngstad tok over i 2008.

– For Aker så er dette et skup, sier Kjær til E24.

– De får en med globalt renommé, veldig anerkjent over hele verden, legger han til.

Aker Asset Management blir et uavhengig selskap, der Aker skal ha majoriteten og nøkkelpersoner skal være medeiere. Slyngstad skal selv eie fem prosent av aksjene i selskapet. Styret skal bestå av blant andre Aker-sjef Øyvind Eriksen og Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Røkke.

Tidligere leder for Oljefondet, Knut Kjær.
Les også

Yngve Slyngstad blir sjef for Akers investeringsvirksomhet

Bygget opp aksjeforvaltningen

Da aksjeforvaltningen i Oljefondet skulle bygges opp i 1998 var det Slyngstad som ble hentet inn for å gjøre jobben, påpeker Kjær.

– Yngve kan det med å bygge opp kapitalforvaltning, det så jeg på nært hold da han fikk bygge opp aksjeforvaltningen fra scratch. Han gjorde det og mye mer på en utrolig kompetent og god måte, sier Kjær.

I 2008 tok Slyngstad over som sjef for Oljefondet. Han ble i den rollen frem til Nicolai Tangen tok over høsten 2020.

– Yngve har vært ekstremt viktig for utviklingen av Norges Bank Investment Management. Jeg er enormt takknemlig for at han fortsatte i fondet etter at han fratrådte som leder og sørget for kompetanseoverføring og veiledning til meg, sier Nicolai Tangen i en melding.

– Det er fantastisk at han skal bli værende i Norge for å berike kapitalforvaltningsmiljøet basert her, sier Tangen.

Les også

Aker ansetter Yngve Slyngstad: – Det er perfekt match

– Finnes ikke noe viktigere prosjekt

Kjær har selv vært aktiv i investeringsbransjen etter at Slyngstad tok over som leder for Oljefondet. Kjær har blant annet vært styreleder i FSN Capital.

Han er positiv til at Slyngstad og Aker Asset Management skal satse på grønne investeringer.

– Det finnes ikke noe viktigere prosjekt for dem som jobber med kapitalforvaltning enn å bidra til det grønne skiftet. Det omtales behov for kapital på 100–150 ganger Oljefondets størrelse de neste ti årene, sier Kjær.

– Veldig mye vil være offentlige midler, men det er også viktig og påkrevd med store mengder privat kapital. Det jeg oppfatter at Yngve skal gjøre her med 100 milliarder euro, det vil i så fall være et stort og viktig bidrag i det grønne skiftet, legger han til.

– Men er det penger å tjene på dette?

– Det må det jo være. Eller så mislykkes man med å legge rammene til rette. Dette er avgjørende for kloden, sier han.

Les også

Utvalg foreslår nullutslippsmål for Oljefondet: – Dette er kjempebra

Tror kostnadene må være lave

Kjær tror det er mulig å forene samfunnsøkonomiske mål og interesser innen det grønne skiftet med god avkastning for investorene.

– Det henger også sammen med hvor stor risiko man ønsker å ta. Her kan også Yngve sette opp flere alternativer, sier han.

Hvis Aker Asset Management skal kunne hente inn 1.000 milliarder kroner fra investorer, vil det kreve at de er dyktige og billige, påpeker Kjær.

– For å nå et så stort mål må du nok også operere med forvaltningskostnader som er interessante for investorer. Skal du rekruttere de største investorene må du være billigere og bedre, sier han.

Les også

Utvalg foreslår nullutslippsmål for Oljefondet: – Dette er kjempebra

– Veldig bra

Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender er positiv til at Slyngstad skal lede Aker Asset Management og investere i nye energiløsninger. Organisasjonen har lenge vært engasjert i Oljefondets rolle i det grønne skiftet.

Riise peker på IEA-rapporter som etterlyser langt høyere globale investeringer i fornybar energi og klimaløsninger hvis verden skal nå klimamålene.

– Da er det veldig bra at Aker får inn en kapasitet som Slyngstad med store ambisjoner på vegne av klima, skriver Riise i en melding til E24.

– Jeg ønsker Slyngstad lykke til i den nye jobben og håper han tar med seg perspektivene om rettferdig omstilling med sosial og miljømessig bærekraft, som vi har samarbeidet om da han var ansatt i Oljefondet, skriver hun.

Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.
Les også

IEAs plan for å nå klimamålene: – Kanskje den største utfordringen for menneskeheten noensinne

– Gedigent

Forvalter Jan Petter Sissener mener Slyngstad som sjef for Aker Asset Management er en «perfekt match», og sier at Røkke ofte er villig til å betale for å få inn dyktige folk.

Hvis Slyngstad får hentet inn 1.000 milliarder kroner, vil det ta tid å få satt så mye penger i arbeid, tror Sissener. Han påpeker at det grønne investeringsuniverset fortsatt er lite sammenlignet med andre sektorer.

– Det er vel 20 prosent av verdiene på Oslo Børs. Det er kjempesvært, det er gedigent. Han kan ikke gå ut med et sånt tall uten å mene noe med det. Men 1.000 milliarder, det er jævlig mye penger, sier Sissener til E24.

Pareto Securities sammenligner målsettingen med den svenske private equity-aktøren EQT, som har rundt 71 milliarder euro under forvaltning.

Samtidig har en aktør som Folketrygdfondet 33 milliarder euro under forvaltning, påpeker Pareto.

«Selv om det er tidlig fortsatt med mye å bevise, indikerer ambisjonen potensial for et stort fjerde ben i virksomheten», skriver analytiker Tom Erik Kristiansen i notatet.

- Målsettingen indikerer at dette kan bli veldig stort. Vi synes det er imponerende å få inn Slyngstad til å lede dette, sier Kristiansen til E24.

Publisert:
Gå til e24.no