Russland-sanksjoner

Yara skyldte sanksjonsrammede russiske leverandører over to milliarder

Den norske gjødselgiganten har fått erstatningskrav fra leverandører som er knyttet til sanksjonerte russere. Et milliardbeløp forfalt ved utgangen av første kvartal.

SANKSJONSGJELD: Yara vet ikke når selskapet får betalt tilbake pengene det skylder russiske leverandører som er rammet av sanksjoner. Her konsernsjef Svein Tore Holsether i forbindelse med et intervju i mars.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Det børsnoterte selskapet, der staten er største eier, satt ikke av kostnader i regnskapet for årets første kvartal som følge av kravene.

Gjelden til leverandører knyttet til russiske sanksjonerte personer, beløp seg til 227 millioner dollar per 31. mars 2022. Beløpet tilsvarer rundt 2,1 milliarder kroner.

Av dette hadde 112 millioner dollar (rundt 1 milliard kroner) forfall ved utgangen av mars, går det frem av rapporten for årets første kvartal som ble lagt frem i slutten av april.

I rapporten opplyser Yara at fremtidige oppgjør avhenger av utviklingen i sanksjonsreglene.

«Tidshorisonten for utgående kontantstrøm er derfor svært usikker», skriver Yara i kvartalsrapporten.

Russiske mangemilliardærer

Yara kan ikke kommentere størrelse på erstatningskrav, ifølge selskapet. Det kommenterer heller ikke spørsmål om hvorvidt den aktuelle gjelden har blitt større siden utgangen av første kvartal.

Det kan heller ikke gå inn på individuelle leverandørforhold.

Fra før er det kjent at Yara kuttet bånd med flere leverandører ettersom disse er eid av sanksjonerte russiske forretningsmenn:

 • Blant de sanksjonerte russiske personene er mangemilliardæren Andrej Melnitsjenko, som står bak gjødselprodusenten Eurochem. Selskapet har vært en av leverandørene til Yara. Forbes har verdsatt Melnitsjenkos nettoformue til over 100 milliarder kroner.
 • En annen er Andrej Gurjev, som er tilknyttet Phosagro, en av verdens ledende på sitt felt. Gurjev er sønn av milliardæren med samme navn, verdsatt til omtrent 50 milliarder kroner.
 • Dmitrij Mazepin står bak Uralchem, som igjen eier en stor andel av Uralkali. Begge har levert varer til norske Yara. Mazepins nettoformue er verdsatt til nesten 12 milliarder kroner.

De nevnte russiske milliardærene ble sanksjonert av EU i mars.

To av dem, Melnitsjenko og Mazepin, var i et møte med Russlands president Vladimir Putin den 24. februar. Samme dag startet Putins invasjon av Ukraina.

Advarer igjen

– Har dere stanset all innkjøp fra Russland, eller bare innkjøp knyttet til sanksjonerte personer?

– Som selskap forholder vi oss til enhver tid til gjeldende lover, regler og sanksjoner. Yara har stoppet innkjøp fra flere russiske leverandører som følge av EUs sanksjoner pålagt spesifikke personer linket til russiske gjødselprodusenter, sier Yaras kommunikasjonsdirektør Kristin Nordal.

Yara gjentar tidligere uttalelser om Russland og hvordan krigen kan påvirke mattilgangen globalt.

– For å redusere den negative påvirkningen på det globale matsystemet, jobber vi aktivt for å finne alternative kilder til næringsstoffer for å redusere vår avhengighet av Russland.

– Det er nå viktig at norske og internasjonale myndigheter går sammen om å beskytte den globale matvareproduksjonen selv i krisetid, og om å arbeide for at verdens matproduksjon blir mindre avhengig av Russland, sier Nordal.

Hydro-sjefen frykter erstatningskrav

En annen norsk industrigigant, Hydro opplyste nylig at det er krevende å droppe russiske kontrakter. Konsernsjef Hilde Merete Aasheim kommenterte saken:

– Det som er vanskelig er at så lenge disse ikke er sanksjonerte, så er det veldig kostbart å seg komme ut. Ikke bare den direkte kostnaden, men man kan også få erstatningskrav som kan bli voldsomme. Det er derfor vi jobber med å få dette faset ut på en god måte, sa Aasheim.

I motsetning til Yara, har ikke Hydros russiske samarbeidspartnere vært underlagt sanksjoner.

E24 har omtalt at skipet «Silver Dania» kom med 4.000 tonn russisk aluminium fra St. Petersburg til Karmøy. Da ville ikke Hydro si hvilken leverandør det var snakk om, eller hvilket tradinghus som hadde tilrettelagt avtalen for det norske aluminiumsselskapet.

Fortsatt sitter Hydro med russiske kontrakter som tradere har inngått før Russlands invasjon av Ukraina.

Les på E24+

Dette er oligarkenes hjelpere: Slik får milliardærene kjøpt fly, luksusbåter og andre leketøy i all hemmelighet

Les på E24+

Prisene til himmels: Dette må du vite om gass

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Russland-sanksjoner
 2. Yara
 3. Sanksjoner
 4. Russland

Flere artikler

 1. Eierne av daværende Yara-partnere i møte med Putin på invasjons-dagen

 2. Eide tidligere Yara-partner – nå har oligarkens kone tatt over

 3. Oljefondet om russiske generalforsamlinger: – Vil stemme mot utbytte

 4. Betalt innhold

  Jager oligarkenes yachter: Slik gjemmer de seg

 5. Hydro-sjefen om russiske kontrakter: – Veldig kostbart å komme seg ut