XXL-sjef Pål Wibe får med seg 7,5 millioner ut døren

Den avtroppende XXL-sjefen får 18 måneders etterlønn. Han sitter også med XXL-aksjer for 20 millioner. – Jeg har ingen planer om å selge.

GÅR AV: Toppsjef Pål Wibe I XXL.
Publisert: Publisert:

XXL varslet om Wibes avgang fredag, drøyt to år etter at han ble hentet inn for å snu den negative utviklingen i sportskjeden.

Les også

Derfor bytter XXL toppsjef: – Vil ha høyere tempo

Wibe forlater ikke XXL tomhendt.

Ifølge styreleder Hugo Maurstad vil den avtroppende sjefen få en etterlønn på 18 måneder. XXL-sjefen hadde en lønn på fem millioner kroner i fjor.

Med utgangspunkt i årslønnen innebærer det at Wibe får med seg 7,5 millioner kroner etter at han går av i september.

– Ingen planer om å selge

Wibe sitter også med en betydelig aksjepost i sportskjeden.

Gjennom selskapet Nordkronen er han niende største aksjonær med 2,22 millioner aksjer – en eierandel som med dagens kurs er verdt 20 millioner kroner.

– Du sitter jo med en del XXL-aksjer. Hva tenker du om fremtiden for XXL?

– Jeg har veldig tro på XXL som konsept. Det jeg er aller mest stolt av som XXL-sjef er løftet teamet rundt meg og jeg har hatt fra tidlig 2020 til i dag, sier Wibe til E24.

– Jeg har ingen planer om å selge noen aksjer. Vi får den aksjekursen vi fortjener på langt sikt, og jeg skal være med den reisen, sier han.

Les også

Analytiker om snuoperasjon under Wibe: – Har stoppet litt opp

XXL-sjefen har også tatt del i et langsiktig investeringsprogram for konsernledelsen.

Her har XXL-toppene aksjer som gir indirekte eierskap i XXL Sport & Villmark, et datterselskap av det børsnoterte XXL.

Dette er aksjer som kan selges eller byttes til aksjer i det børsnoterte XXL gitt at visse vilkår er oppfylt, fremgår det av årsrapporten.

Der blir det også opplyst at Wibe hadde en indirekte eierandel på 1 prosent i XXL Sport & Villmark.

– Gjort ganske mye

Wibe forlater XXL etter uenighet med styret om prioriteringer fremover. Styreleder Hugo Maurstad forklarer avgangen med at sportskjeden ønsker et høyere tempo fremover.

Sportskjeden, som var en vinner i pandemiåret 2020, har siden falt markant på Oslo Børs.

På vei ut av pandemien har XXL vært blant selskapene som har fått merke den globale forsyningskrisen, og i fjerde kvartal skapte en svak vintersesong utfordringer.

Fra toppen i oktober 2020 har kursen falt fra 28 til rundt 10 kroner. I år er kursfallet på 34 prosent.

Les også

Omsetningsfall for sportskjedene i første kvartal

Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux sier at XXL gjennom de siste årene har vært gjennom noen «strukturelle utfordringer».

– De har slitt med å kombinere lavpris og lave kostnader med å samtidig selge mye på nett og ha store varehus. De har gjerne slitt litt med å få de beste merkene og gode samarbeid med innkjøpspartnere.

– Så har nok Pål Wibe, ut fra det vi kan forstå, gjort ganske mye for å rendyrke konseptet, få på plass bedre avtaler med merker og gjort en del strukturelle ting. Vi har syntes at det kanskje har stoppet litt opp. Det ser man på aksjen også. Det har vært litt skuffende utvikling i det siste, sier Heiberg.

Publisert:
Gå til e24.no