Wall Street startet uken i rødt

De amerikanske børsene falt etter en positiv start mandag. Bekymring rundt høye energipriser og den kommende resultatsesongen ventes å prege Wall Street denne uken.

Publisert:

Ukens første handelsdag på USA-børsene endte med nedgang for de viktigste indeksene:

  • Dow Jones Industrial Average endte ned 0,72 prosent
  • S&P 500 falt 0,69 prosent
  • Nasdaq Composite endte ned 0,64 prosent.

Prisen på den amerikanske WTI-oljen stiger rundt 1,2 prosent til 80,44 dollar fatet mandag, og er dermed nær sitt høyeste nivå på syv år.

«Høye eller raskt stigende energikostnader har utløst resesjoner tidligere, og det er en mulighet for at historien kan gjenta seg hvis energiprisene fortsetter å stige, siden det resulterer i lavere disponibel inntekt for konsumentene», skriver Neil Beveridge i formuesforvalteren Bernstein, som er gjengitt av CNBC.

Inflasjonsfrykt i fokus

Stigende råvarepriser øker inflasjonsfrykten, og kan kaste skygger over tredjekvartalsrapporteringen på Wall Street, som starter med JP Morgan, Bank of America og Wells Fargo på onsdag denne uken.

Stigende råvarekostnader, mangel på arbeidskraft og andre flaskehalser i forsyningskjeden skaper bekymringer for høye priser, som igjen svekker bedriftenes fortjeneste, poengterer Reuters.

CNBC melder at Goldman Sachs har kuttet i sine vekstestimater for 2021 og 2022. Goldman senket vekstestimatet for 2022 til 4,0 prosent fra 4,4 prosent, og estimatet for 2021 til 5,6 prosent fra tidligere 5,7 prosent.

Venter fortsatt vekst i sysselsettingen

De amerikanske indeksene endte i pluss forrige uke, til tross for svakere jobbtall enn forventet. Dow Jones steg 1,2 prosent, som er den største ukentlige oppgangen siden 25. juni.

Joe LaVorgna i Natixis CIB skriver ifølge CNBC i et notat at sysselsettingen vil dekke sine pandemirelaterte tap innen juli neste år, basert på et 3-måneders glidende gjennomsnitt av jobbtallene.

Han skriver videre at Fed vil starte sin nedtrapping av verdipapirkjøp neste måned, med mål om ferdigstillelse rundt juni neste år.

Ellers ble obligasjonsmarkedet holdt stengt i USA mandag, grunnet Columbus Day. Utover uken blir særlig KPI-tallene for september viktige, og disse kommer onsdag.

Publisert:

Her kan du lese mer om