Hydros kvartalsrapport

Sterkere fra Hydro etter prishopp

Høy pris på aluminium bidrar til rekordtall for tredje kvartal for Norsk Hydro, målt ved justert resultat.

Den siste tiden har prisene på råvarer som aluminium steget mye. Illustrasjonsbilde fra et av Norsk Hydros produksjonsanlegg.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Selskapets justerte brutto driftsresultat (ebitda) ble på rekordhøye 7,219 milliarder kroner i tredje kvartal, fra 3,1 milliarder kroner på samme tid i fjor.

Konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro er fornøyd.

– Jeg er glad for å se at organisasjonen leverer rekordresultater for kvartalet i et godt aluminiummarked, og at vi har klart å nå forbedringsmålet for året allerede i tredje kvartal, sier hun i en melding.

Fremgangen i det underliggende resultatet skyldes sterkere priser på aluminium og råvaren alumina, og høyere produksjonsvolumer av bauksitt, alumina og ferdig metall.

Resultatet ble imidlertid dempet av at Hydros råvarer ble dyrere.

Det justerte resultatet tar bort støy og engangseffekter, og er ment å skulle gi et godt bilde av den langsiktige, underliggende utviklingen i selskapet.

En rekke faktorer påvirker resultatet, dette er noen av dem:

 • høyere aluminiumspriser trakk isolert sett opp det justerte resultatet med 6,2 milliarder kroner
 • økte volumer trakk opp det justerte resultatet med 800 millioner kroner
 • økte råvarekostnader trakk isolert sett det justerte resultatet ned med 2,4 milliarder kroner

Bunnlinjen snur i pluss

Hydro leverer et resultat etter skatt (bunnlinjen) på én milliard kroner i tredje kvartal, opp fra minus 222 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Hydro tjener godt på høyere priser på aluminium, men bunnlinjen rammes av et tap på tre milliarder kroner på papiret knyttet til kontrakter ved London Metal Exchange og et valutatap på 622 millioner kroner.

Selskapet leverer en omsetning på 36,71 milliarder kroner i kvartalet.

På forhånd var selskapets resultat etter skatt var ventet på 2,58 milliarder kroner, mens omsetningen var ventet på 34,33 milliarder kroner, ifølge et snitt av tall fra syv analytikere som Infront TDN Direkt har samlet.

Hydro selger ofte metall på forhånd. Selskapet har solgt 72 prosent av aluminiumet som skal produseres i fjerde kvartal til en pris på 2.646 dollar per tonn.

Har nådd forbedringsmål

Hydro opplyser om at selskapet nådde sitt forbedringsmål for 2021 på 5,1 milliarder kroner allerede i løpet av tredje kvartal.

Gode resultater i enheten for ekstruderte løsninger er hovedårsaken til at målet ble nådd tidligere enn planlagt, sier selskapet. Målet er 7,4 milliarder kroner i forbedringer innen 2025, sammenliknet med utgangspunktet i 2018.

«Vi er fortsatt i rute», skriver Hydro.

Tidligere la Hydro mest vekt på det underliggende driftsresultatet (ebit) i sine kvartalsrapporter. Dette ble på 5,3 milliarder kroner i tredje kvartal, fra 1,4 milliarder på samme tid i fjor.

Det var ventet et underliggende driftsresultat på 5,06 milliarder kroner i kvartalet, ifølge Infront TDN Direkt.

Prisene har steget mye

Den siste tiden har prisen på en rekke råvarer, inkludert aluminium, ligget uvanlig høyt. Gjennom tredje kvartal steg prisen på på aluminium ved London Metal Exchange fra 2.500 dollar tonnet til nær 2.900 dollar tonnet, ifølge Infront.

I starten av oktober var prisen oppe i godt over 3.000 dollar, det høyeste prisnivået siden 2008. Til sammenligning kostet aluminium rundt 1.700 dollar tonnet i tredje kvartal i fjor.

Hydro oppnådde i snitt en pris på rundt 2.419 dollar tonnet i tredje kvartal.

Dyrere energi og råvarer

Hydro påpeker at også råvarene i produksjonen har steget i kostnad.

«Markedsprisene på lut, brenselolje, kull, petroleumskoks og bek fortsatte å øke, en trend som begynte i løpet av andre halvår i 2020», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Energiprisene har også økt globalt i kvartalet, og begrensninger på energiforbruk har redusert tilbudet av legeringsmetaller som magnesium og silisium, skriver Hydro.

PS! Hydro har skrevet silikon i sin pressemelding, men det riktige er silisium. Saken er endret 3. november kl. 10.02.

Satser grønt

Den siste tiden har Hydro tatt flere grep for å posisjonere seg innen grønn vekst, inkludert egne satsinger på hydrogen gjennom selskapet Hydro Havrand og fornybar energi innen selskapet Hydro Rein.

Hydro Rein har inngått avtale med svenske Eolus om å kjøpe rettighetene til vindprosjektet Stor-Skälsjön i Sverige på 260 megawatt. Hydro venter nå å ta en investeringsbeslutning i fjerde kvartal i år.

Hydro Rein har også planer om å by på lisenser for norsk havvindutbygging i Sørlige Nordsjø II sammen med Equinor og tyske RWE.

Norsk Hydro har flere anlegg som drives på gass og kull, og derfor har store klimautslipp. Selskapet inngikk i tredje kvartal en avtale med New Fortress Energy om levering av naturgass til Alunorte-anlegget i Brasil over 15 år.

Ved å bytte fra tung fyringsolje til gass vil utslippene kuttes med 600.000 tonn årlig, sier selskapet. Dette skal bidra til å nå Hydros mål om 30 prosent kutt i CO₂-utslippene innen 2030.

Hydro solgte tidligere i år sin enhet for valsede produkter til KPS Capital Partners for 14 milliarder, inkludert valseverkene i Holmestrand og Karmøy.

Var nettokjøper av strøm

Hydro har også egen strømproduksjon, men opplyser at det ble lavere produksjon i tredje kvartal som følge av at høsten har vært tørr. Produksjonen var på 1,69 terawattimer (TWh), fra 3,16 TWh i samme kvartal i fjor.

Hydros energienhet ble netto kjøper av kraft i tredje kvartal, som bød på svært høye strømpriser for store deler av Sør-Norge. Samtidig opplevde Midt-Norge og Nord-Norge langt mer gunstige strømpriser.

«Den negative effekten av kjøp i spotmarkedet ble i stor grad utliknet av en gevinst som følge av forskjeller mellom prisområder», skriver Hydro.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hydros kvartalsrapport
 2. Hydro
 3. Aksjelive
 4. Norsk Hydro
 5. Aluminium
 6. Råvarer
 7. Hilde Merete Aasheim

Flere artikler

 1. Hydro-sjefen om råvareboomen: – Det har vært ekstremt

 2. Sterkere fra Norsk Hydro i første kvartal

 3. Rekordtall i Hydro tross økte råvarekostnader: – Venter betydelig oppgang

 4. Hydro-sjefen om russiske kontrakter: – Veldig kostbart å komme seg ut

 5. Børsnotering av Hydro Rein: – Målsettingen er fortsatt 2022