Nedgangen fortsetter på Asia-børsene

Det ble en tung start på uken for verdens børser, mens markedet venter på USAs sentralbanks rentebeslutning. Tirsdag fortsetter nedgangen på de store børsene i Asia.

Publisert:

Nedgangen fortsetter i Asia etter et døgn med kraftige fall på verdens børser. Slik ser bildet ut rundt klokken 05.45 norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 2,0 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 1,18 prosent
  • Kospi i Seoul ned 1,23 prosent
  • Shanghai Composite ned 1,6 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,84 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 4,69 prosent

Sydney-børsen leder an nedgangen etter å ha holdt stengt mandag.

Utslagene følger en tung kveld på Wall Street, da S&P 500-indeksen falt inn i såkalt «bear-market» etter å ha falt 20 prosent fra toppen i januar i år. Verst var det imidlertid for den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som falt mer enn fire prosent.

Les også

Britiske økonomer venter to doble norske rentehopp

Venter større renteheving

Samme dag anslo Goldman Sachs at USAs sentralbank vil heve renten med hele 0,75 prosentpoeng på rentemøtet onsdag – tre ganger så mye som en normal renteheving, og større enn hevingen på 0,5 prosentpoeng som flere fra før hadde ventet.

Også Barclays holder en knapp på 0,75 prosentpoeng, i likhet med JP Morgan og Jefferies.

– USA vil se rentene øke raskere og høyere enn det Wall Street har forventet, sier Ord Minnett-rådgiver James Rosenberg til Reuters.

– Det vil sannsynligvis doble effekten av at inntjeningsprognoser blir kuttet og føre til ytterligere reduksjon i pris/inntjening, fortsetter han.

Justeringene kommer etter forrige ukes inflasjonstall, som viste at prisveksten i USA økte 8,6 prosent i mai – det høyeste siden 80-tallet, og sterkere enn markedet ventet.

Les også

Kraftig Wall Street-fall, men: – Vi har ikke sett bunnen enda

Resesjonsfrykt

I kjølvannet av inflasjonstallene har de amerikanske statsrentene steget. Den toårige renten ligger nå over den tiårige, og rentekurven har dermed gjort en såkalt invertering. Fenomenet anses av noen som et tegn på en potensiell resesjon i fremtiden.

– Risikofylte eiendeler har falt i takt med resesjonsrisikoen, gitt oppgangen i renter og forventninger om at Fed skal «gjøre en Volcker», skriver National Australia Bank-topp Tapas Strickland i en rapport, gjengitt av CNBC.

Han viser til den tidligere amerikanske sentralbanksjefen Paul Volcker, som tidlig på 80-tallet hevet renten til nær 20 prosent i møte med høy inflasjon. En resesjon fulgte.

– Dersom Fed hever renten med 75 basispunkter vil det være et ekte Volcker-øyeblikk, mener Strickland.

– En heving på 50 basispunkter vil derimot understreke sannsynligheten for 50-økninger på hvert møte resten av året, legger han til.

Publisert: