Meta ilagt milliardbot av EU

Meta er ilagt en bot på 390 millioner euro for å ha brutt EUs personvernlover. Meta avviser avgjørelsen.

Mark Zuckerberg er gründer av Facebook, som eies av Meta hvor han er øverste leder.
Publisert:

Det amerikanske selskapet Meta, som er ledet av Mark Zuckerberg, har tre måneder på seg til å sikre at behandling av persondata brukt til å skreddersy annonser til brukere på Instagram og Facebook, følger EUs reglement.

Det melder det irske datatilsynet i en melding onsdag.

Ifølge det irske datatilsynet, kalt EUs personvern-vaktbikkje, har Meta brutt EUs personvernregler, GDPR. Selskapet skal ikke ha tilfredsstilt plikten til åpenhet, og ha brukt feil juridisk grunnlag i behandlingen av personopplysninger til bruk i markedsføring.

Tilsynet har ilagt Facebook en bot på 210 millioner euro og Instagram en bot på 180 millioner euro. Det tilsvarer 390 millioner euro i bøter til morselskapet Meta - omtrent 4,1 milliarder kroner.

Meta er iflølge Bloomberg sterkt uenig i kjennelsen og opplyser at selskapet planlegger å anke.

– Disse beslutningene forhindrer ikke målrettet eller personlig annonsering på plattformen vår. Beslutningene gjelder kun hvilket rettslig grunnlag Meta bruker når de tilbyr visse annonser, uttaler Meta i en e-post.

Rettssaken kan ta år, skriver Wall Street Journal, men hvis avgjørelsene opprettholdes, kan det bety at Meta må tillate brukere å velge bort annonser som er basert på hvordan individuelle brukere samhandler med sine egne apper – noe som kan skade en av kjernevirksomhetene, skriver avisen.

Det er ikke første gang amerikanske selskaper blir bøtelagt av EU for brudd på GDPR. Tek-giganten Amazon ble ilagt en bot på 746 millioner euro av myndighetene i Luxembourg.

Les også

Tesla-raset fortsetter etter julefri på Wall Street

Publisert:

Her kan du lese mer om