Panteselskapet Tomra tjente 404 millioner før skatt i tredje kvartal

Tomra leverer svakere enn analytikerne hadde ventet, tross rekordhøy omsetning.

Tove Andersen, sjef i Tomra
Publisert:

Pante- og resirkuleringselskapet Tomra Systems fikk et resultat før skatt på 404 millioner kroner i tredje kvartal, viser kvartalsrapporten fredag morgen.

Det er ned fra 466 millioner i samme kvartal i fjor. Det er også under analytikernes forventinger om et resultat før skatt på 437 millioner kroner, ifølge tall Infront har hentet inn for TDN Direkt.

Omsetningen endte på 3,16 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 2,88 milliarder på samme tid i fjor. Inntektene er det høyeste Tomra har hatt noensinne i et kvartal, justert for valutaeffekter. Likevel var det svakere enn analytikerne hadde ventet på forhånd.

Driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger (ebitda) landet på 454 millioner kroner, også det svakere enn på samme tid i fjor (529 millioner) og godt under analytikernes forventning (511 millioner).

Les på E24+

Investtech-analyse: Tre grønne aksjer du bør kvitte deg med

Valutabevegelser hadde totalt sett en positivt effekt på resultatet i kvartalet, med en svekkelse av den norske kronen mot dollar og en styrkelse mot euroen, skriver selskapet i rapporten.

BruttomarginenBruttomarginendifferansen mellom innkjøpspris og utsalgspris falt til 41 prosent, mot 44 prosent på samme tid i fjor. Alle segmentene hadde lavere marginer enn i fjor, og Tomra trekker frem inflasjonspresset.

Økt ordrereserve

Tomra trekker frem den rekordhøye omsetningen, samt vekts i ordreinngang og ordrereserven, som positive faktorer i kvartalet.

For resirkuleringsvirksomheten økte ordreinngangen sammenlignet med samme periode i fjor til 681 millioner kroner, og ordrereserven lå på rett over én milliard kroner ved utgangen av kvartalet. Begge deler er også opp fra andre kvartal i år.

For matvirksomheten lå ordreinngangen på 836 millioner kroner i tredje kvartal. Det er opp fra samme tid i fjor, men svakere enn i andre kvartal i år. Ordrereserven lå på 1,3 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet. Det er litt opp fra i fjor, men litt lavere enn ved utgangen av andre kvartal.

Tomra har tre hovedområder, innsamling, resirkulering og mat. Innsamling er panteløsninger, mens resirkulering dreier seg om sensorbaserte resirkuleringsløsninger. Mat er sorterings- og graderingsløsninger for matindustrien.

Inflasjonspress

Om utsiktene fremover peker Tomra på den høye prisveksten fortsatt vil være en risikofaktor.

– Aktivitetsnivået er høyt, mens vi jobber med å dempe inflasjonspresset og bygge en sterk organisasjon posisjonert for vekst, sier Tomra-sjef Tove Andersen i pressemeldingen.

Andersen sier Tomra følger nøye med på etterspørselen for tegn til nedgang, gitt den tøffere økonomiske situasjonen i verden, men at stemningen så langt har vært god.

Tungt år for aksjen

Tomra-aksjen har fått det tøft i 2022. Fallet kommer etter flere år som en av børsvinnerne, med en kurstopp på over 300 kroner per aksje rundt nyttår.

Så langt i år har aksjen falt nesten 47 prosent. Kursen lå på 167,8 kroner ved stenging på Oslo Børs torsdag.

Risikoen for forsinkelser på introduksjon av pantesystemer noen steder og dårligere utsikter på kort sikt er noen faktorene analytikerne har trukket frem som forklaring på nedgangen.

Den overordnede markedssituasjonen med høyere renter, som er negativt for selskaper med inntjening langt frem i tid, har også blitt trukket frem. Det at aksjen generelt er høyt priset er også en faktor som pekes på.

Flere meglerhus har kuttet i sine kursmål for Tomra de siste par ukene. Det gjelder blant annet DNB Markets, Danske Bank, Pareto Securities og Carnegie. Forventninger om fortsatt marginpress blir også trukket frem av flere meglerhus.

Publisert:

Her kan du lese mer om