Laks og olje dro Børsen ned
Lakseaksjer stupte på Oslo Børs torsdag etter nye uttalelser fra finansministeren om grunnrenteskatten. Salmar falt seks prosent.
Etter å ha snudd fra minus til pluss i starten av uken, fortsatte Hovedindeksen å klatre. Onsdag endte indeksen med en oppgang på 0,95 prosent.
Fra start torsdag så det ut til at den gode stemningen skulle fortsette, men i 12-tiden hadde Hovedindeksen snudd ned.
Ved stengetid er Hovedindeksen ned 0,62 prosent til 1199,32 poeng.
Sjømatindeksen er ned drøye 4 prosent. Både Salmar og Lerøy var ned nær ti prosent, men stenger på henholdsvis minus 6,2 og 5,8 prosent.
– Nye signaler
Laksefallet skjer etter uttalelser om lakseskatten fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
– Det er nye signaler fra Vedum om at oppmykningen vi fikk inntrykk av fra Pollestad ikke blir noe av, sier Alexander Aukner, sjømatanalytiker hos DNB.
Han sier det er litt overraskende at kommentarene fra Pollestad ikke blir korrigert før nå fra Vedum.
– Lakseaksjene er sårbare for slike kommentarer. Særlig fordi det er stor forskjell i skatteprovenyet til de ulike signalene som kommer.
Aukner sier Vedums kommentarer påvirker aksjene.
– Man kan vel si at det hadde vært fordelaktig med litt mer samstemt kommunikasjon i denne saken. Det er store verdier som er i sving her og det er viktig hva som blir kommunisert.
Oljeprisen faller
Stemningen i en global børsverden har en tendens til å smitte fra en region til en annen. Og både over Atlanteren onsdag kveld og øst i Asia og Stillehavsområdet torsdag morgen har børsene vært i positivt terreng.
Et fat nordsjøolje (brent spot) handles for 81,38 dollar ved handelsdagens slutt, ned 1,95 prosent siden midnatt.
Spetalen-exit fra Horisont-styret
Et selskap som fikk juling på Børsen onsdag var Horisont Energi, hvor aksjen raste 55 prosent.
Kursnedgangen for Horsiont Energiaksjen onsdag, kom etter en melding om at Equinor og Vår Energi avvikler sine andeler i ammoniakkprosjektet Barents Blue. Horisont har inngått en samarbeidsavtale med gjødselprodusenten Fertiberia om videre utvikling av prosjektet.
Barents Blue-prosjektet ble annonsert i desember 2020. Samtidig gikk storinvestor Øystein Stray Spetalen inn på eiersiden i Horisont Energi. Men onsdag, da aksjen raste 55 prosent, kvittet Spetalen seg med 300.000 aksjer i selskapet.
Spetalen har vært styremedlem i Horisont Energi, men like før børsåpning melder selskapet at han fratrer styrevervet med med umiddelbar virkning.
Det var lav omsetning i aksjen i åpningsminuttene og svingninger i kursen. Ved stengetid er aksjen ned 20,6 prosent til 13,7 kroner aksjen.
Det var ikke bare Spetalen som solgte seg ned i Horisont Energi onsdag. Også spesialfondet QVT Financial LP solgte onsdag 250.000 aksjer i Horisont Energi til kurs 18,40 kroner per aksje, ifølge en melding.
Etter transaksjonen eier QVT 1.983.371 aksjer i selskapet.
Øystein Stray Spetalen går av som styremedlem i Horisont Energi
Rec Silicon faller markant
Slik ser det ut for de mest omsatte aksjene ved stengetid:
- Equinor er ned 3,66 prosent
- Aker BP er ned 2,7 prosent
- Northern Drilling er ned 5,9 prosent, etter at selskapet onsdag hentet 100 millioner kroner i en rettet emisjon. Selskapets største aksjonær, John Fredriksens Hemen Holding, deltok i emisjonen.
- Norsk Hydro er ned 0,7 prosent
- Rec Silicon er ned 5,9 prosent, etter å ha steget kraftig onsdag etter avtale som kan sette Moses Lake-anlegget i sving.
- Frontline er ned 0,64 prosent, samme dag som meglerhuset Arctic Securities høyner kursmålet til 190 kroner per aksje, fra tidligere 170 kroner, og gjentar kjøpsanbefaling på aksjen.
- PGS er ned 2,5 prosent.
Telenor deler ut milliardutbytte
Etter en liten norsk resultatpause onsdag, har flere regnskapsbøker blitt åpnet torsdag. Telenor og Europris er blant selskapene som før børsåpning kom med sine tall for fjerde kvartal.
For Telenor steg både omsetningen og resultatet mindre enn analytikerne hadde ventet, men aksjonærene kan vente seg milliarder i utbytte.
Resultatet før skatt, som var ventet å lande på 3,6 milliarder kroner, kom inn på 3,3 milliarder. På samme tid året før var Telenor-resultat før skatt på 2,2 milliarder kroner.
På utbytte vil styret bruke 13,2 milliarder kroner. Styret har foreslått et utbytte på totalt 9,40 kroner per aksje for regnskapsåret 2022.
Telenor-aksjen steg 6,5 prosent i torsdagens handel.
Tross inntektsøkning, falt lavprisselskapet Europris sitt driftsresultat (ebitda) til 760 millioner i fjerde kvartal, fra 860 millioner kroner i samme kvartal i 2021.
Europris-aksjen steg 2,05 prosent.
Telenor med utbytte på over 13 milliarder kroner
Norse stiger
Høyt oppe på listene blant dagens aksjevinnere ligger flyselskapet Norse.
Aksjen stenger opp 9,6 prosent.
For to dager siden var eier og hovedaksjonær Bjørn Tore Larsen i Norse ute og kommenterte at kriserammede Flyr begjærte seg konkurs.
– Det er ikke vanskeligere her enn andre steder. Men når det er sagt, så har det nok vært for stor konkurranse på innenlandsmarkedet, sa han til Agderposten.
Han understreket at Norse ikke kom til å forsøke å overta noen av Flyrs ruter ettersom Norse først og fremst driver med langdistanseflygninger.
Larsen sa også at Norse ikke har noe samarbeid eller overlapping med Flyr, og at konkursen derfor ikke har noen direkte konsekvens for dem.
Også andre selskaper har lagt frem sine resultater for fjerde kvartal:
- Industrikonsernet Borregaard fikk et resultat før skatt på 210 millioner kroner i fjerde kvartal 2022, mot 132 millioner kroner samme periode året før, ifølge selskapets kvartalsrapport torsdag. På forhånd ventet analytikere at det ville lande på 192 millioner kroner. Aksjen stiger 7,86 prosent torsdag ettermiddag.
- Bioteknologiselskapet ArcticZymes Technologies fikk et driftsresultat (ebitda) på 1,3 millioner kroner i fjerde kvartal 2022, mot 20,8 millioner kroner samme kvartal året før, viser kvartalsrapporten. Aksjen stiger 3,85 prosent.