«Noen få» sentralbanktopper foretrakk mer forsiktig europeisk renteheving

Den europeiske sentralbanken satt opp rente med 0,75 prosentpoeng i oktober. Enkelt ville gå mer forsiktig til verks, viser referat.

Den europeiske sentralbanken setter renten i eurosonen, og holder til i Frankfurt i Tyskland.
Publisert: Publisert:

Torsdag ble referatet fra det forrige rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) publisert.

Sentralbanken satt opp renten med 0,75 prosentpoeng på møtet i slutten av oktober. Det tok renten i eurosonen til 1,5 prosent.

Et stort flertall av medlemmene i rådet som setter renten støttet en så kraftig renteheving, ifølge referatet.

Les på E24+

Shippingfest på Oslo Børs: – Veldig sterk periode

Det ble blant annet trukket frem at det var et riktig grep i lys svært høy inflasjon over lengre tid, og at man kommer raskere opp på et nøytralt rentenivå. At markedet ventet en heving på 0,75 prosentpoeng ble også trukket frem, fordi man mente det kunne gi gale signaler om at man var mer forsiktige.

Prisveksten i EU klatret til på 10,6 prosent i oktober.

Venter svakere økonomi

«Noen få» medlemmer ønsket i stedet å sette opp renten med 0,5 prosentpoeng.

Her ble det blant annet trukket frem at beslutningen ville kommet sammen med signaler om videre rentehevinger i fremtiden.

Videre ble det blant annet pekt på at stemningen i markedet var skjør og at risikoen for en betydelig brems i økonomien var økende.

For øvrig i referatet pekte sentralbankens sjeføkonom Philip Lane blant annet på at prisveksten ventes å holde seg over ESBs inflasjonsmål på to prosent i en lengre periode.

Lane trakk også fram at den økonomiske aktiviteten ventes å svekkes seg ytterligere i resten av 2022 og i starten av neste år.

– Handlingsrommet fortsatt begrenset

Ellers har et av ESBs styremedlemmer, Isabel Schnabel, uttalt seg torsdag. Under en tale i London signaliserte hun at det kan være for tidlig å sette ned tempoet i rentehevingene.

– Innkommende data så langt tyder på at handlingsrommet for å sette ned farten for rentejusteringene fortsatt er begrenset, sa Schnabel, ifølge Bloomberg.

– Vi vil fortsatt trenge å heve renten videre, sannsynligvis inn restriktivt område, for å sikre at inflasjonen returnerer til vårt mellom-langsiktige inflasjonsmål så raskt som mulig, sa Schnabel videre.

Publisert:
Gå til e24.no