Salmar tjente 1,3 milliarder på driften
Laksekjempen tjente mer på driften i tredje kvartal etter økte priser. Oppkjøpet av NTS og sammenslåingen med NRS vil gi kraftig vekst fremover.
Salmar-sjef Frode Arntsen kaller resultatene i kvartalet «solide».
- Laksekjempen fikk et operasjonelt driftsresultat på 1,3 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra 748 millioner i tredje kvartal i fjor, hovedsakelig drevet av økte priser.
- Analytikerne hadde på forhånd ventet et operasjonelt driftsresultat på 1,3 milliarder, ifølge TDN Direkt.
- Øverst i regnskapet steg driftsinntektene til 4,9 milliarder kroner fra 4 milliarder, mens resultatet etter skatt falt til 669 millioner kroner fra 711 millioner.
Tallslipp fra laksegigantene: Milliardutbytte og skatt i fokus
Høye laksepriser
Rekordhøye laksepriser har sendt lakseselskapenes inntjening til nye høyder det siste året.
Salmar melder om en gjennomsnittlig laksepris på 71,55 kroner per kilo i kvartalet, opp fra 55,48 kroner i tredje kvartal i fjor.
Det samlede slaktevolumet steg til 53.600 tonn fra 52.100 tonn i samme periode i fjor.
Laksegiganten Lerøy har sendt permitteringsvarsel til 339 ansatte – gir regjeringen skylden
Salmar fikk nylig de siste tillatelsene på plass for oppkjøpet av konkurrenten NTS og sammenslåingen med Norway Royal Salmon.
Det betyr vekst. I 2023 venter Salmar at volumet vil øke til 280.000 tonn, hensyntatt sin andel i samarbeidsselskapet Scottish Sea Farms, opp fra 215.000 tonn i år.
Samtidig øker kostnadene på innsatsfaktorer som fôr. Salmar skriver at det venter et høyere kostnadsnivå i fjerde kvartal.
Investeringer på is
I høst har regjeringens forslag om grunnrenteskatt skapt bølger i laksenæringen. Børsverdiene har rast og flere av oppdretterne har lagt investeringer på is i påvente av de endelige detaljene.
En stor overvekt av meglerhusene anbefaler fortsatt kjøp av lakseaksjene, til tross for at skatteforslaget har medført kraftige kutt i verdsettelsene.
– I lys av usikkerheten rundt den norske regjeringens forslag om grunnrenteskatt, har Salmar besluttet å sette fremtidige investeringsbeslutninger på vent. I tillegg er investeringer allerede kansellert, sier Arntsen i en pressemelding.
Han sier at selskapet «jobber aktivt med relevante aktører for at man skal få på plass forutsigbare rammevilkår».
– Skatten vil bety kraftig inndragning av investeringskapital til innovasjon og industribygging i både havbruk samt tilstøtende og andre næringer.