BØRSKOMMENTAR: ADVARSEL: Svingete vei på Oslo Børs

Det er ikke lett å bli klok på utviklingen i aksjemarkedet for tiden.

Publisert:

Aksjemarkedet er ikke et sted for folk med dårlige nerver, og det passer enda dårligere for de lettskremte slik det oppfører seg nå.

Kursene faller nemlig til bunns den ene dagen for å sprette opp igjen den neste dagen, og utviklingen er mer eller mindre basert rykter fremfor håndfaste nyheter.

Etter fallet på 3,2 prosent mandag fulgte hovedindeksen ved Oslo Børs opp med en opptur på 1,57 prosent til 397,93 poeng tirsdag.

Følg utviklingen på Oslo Børs med Børs24.

Fra bunn til topp

Forklaringen på oppturen finnes nok en gang på den andre siden av Atlanterhavet. For etter det kraftige fallet for finansaksjene i USA mandag var det duket for en real fest tirsdag - for markedet generelt og finansaksjene spesielt.

De store investeringsbankene Goldman Sachs og Lehman Brothers la frem kvartalstall, og de var langt i fra så ille som markedet fryktet. Så mens Lehman stupte med nær 20 prosent mandag, var aksjen opp 33 prosent dagen etter (klokken 16.00, norsk tid).

Les også:

Les også:

Best å holde seg unna

Slike svingninger er ytterst uvanlig, og det er ekstra bemerkelsesverdig siden de i bunn og grunn av basert på rykter og spekulasjoner. Mandag fryktet åpenbart mange at Lehman Brothers - akkurat som Bear Stearns - ville gå dukken på grunn av manglende likviditet, mens man tirsdag anså at den frykten var ubegrunnet.

Lærdommen man kan trekke er at frykten gjør at kursene kan bli flyttet ekstremt mye uten at man har noen håndfaste nyheter å vise til, og det gjør spillet på børsene mer uforutsigbart enn vanlig.

Når slike ting også i stor grad påvirker stemningen i Norge, gjør ikke det handelen i aksjemarkedet til en øvelse for amatører. Da er det kanskje like greit å la tallene på gradestoken være de viktigste man leser i påsken.

Viktig rentemøte

Også svært viktig for utviklingen i aksjemarkedet tirsdag og de kommende dagene, er rentemøtet til Federal Reserve. Klokken 19.15 norsk tid kommer beskjeden om at Federeal Reserve kutter renten kraftig, men spørsmålet er om det er nok til å berolige markedet.

Vinnere og tapere

Den største vinneren på Oslo Børs ble en aksje som har vært en hyppig gjest på taperlisten etter nytttår. Storebrand

OSE

STB

la på seg 8 prosent og sluttet på 36,50 kroner. Inntjeningen i Storebrand er svært avhengig av utviklingen i verdens aksjemarkeder, og med det fallet aksjemarkedet har hatt i år, har kursen fått sin runde med juling.

DnB Nor

OSE

DNBNOR

ble trukket opp av utviklingen til bankaksjer generelt og steg med 4,5 prosent til 76,30 kroner.

Solenergiselskapet Rec

OSE

REC

la på seg 7 prosent til 127 kroner uten at det kom noen nyheter om selskapet.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om