Ny tradingplattform i Norge: Satser på produkter som nesten alle kunder taper på

Tidligere Google-sjef i Sverige leder ny tradingplattform. Den tilbyr handel gjennom finansielle instrumenter som mellom 74 og 89 prosent av alle kunder taper penger på. 

OPPMUNTRER TIL «DAYTRADING»: Skilling-sjef Anders Berglund mener å spekulere i pundet, mens Underhuset vedtar neste krumspring i brexit-sagaen, byr på vinstmuligheter.

Foto:
  • Hans Jordheim
Publisert:

«CFDer er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. Mellom 74–89 prosent av kundene taper penger når de handler CFDer. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.»

Det skriver den ferske tradingplattformen Skilling i en «disclaimer» på egne sider som følge av regler fra EUs finansmyndighet ESMA.

Skilling lanserer nå plattformen i Norge, Sverige, England og Tyskland, opplyser de i en pressemelding.

Selskapets målsetting er å gjøre trading enkelt for så mange som mulig. De tilbyr ikke vanlige aksje- og fondskjøp, men handel gjennom såkalte CDFer (contracts for difference). Dette er finansielle produkter som speiler markedet. Man kjøper ikke faktiske eierandeler, men man spekulerer på kursutviklingen.

CDFer er forbundet med høy risiko. Finanstilsynet har advart ikke-profesjonelle kunder mot å investere i slike produkter og tall fra ESMA har vist at de aller fleste, opp mot ni av ti, taper penger om de prøver seg.

Les også

Fersk rapport: 95 prosent av bitcoinhandelen er falsk

Kan vinne og tape stort

– Jeg er helt med på risikoen det innebærer, men markedet har nok tidligere vært preget av et regelverk som ikke har vært optimalt. Nå har vi imidlertid fått nye reguleringer og det er bra. Vi mener at det vi kan tilby er et fantastisk produkt, sier Skilling-sjef Anders Berglund til E24.

Han er tidligere Google-sjef i Sverige og har også innehatt ledende posisjoner i Schibsted, som for øvrig eier E24.

– Vi vet ikke ut ifra våre nøkkeltall hvor mange som vil tape eller tjene penger. Det viktige for oss er å være transparente, lett å bruke og sikre. For eksempel ved å tilby en «stop loss»-funksjon som begrenser hvor stor risiko man vil ta.

CFDer gir nemlig mulighet for å ta store posisjoner i markedet for små beløper, som da også gir risiko for store tap.

Man kan eksempelvis belåne investeringene kraftig, noe som gjør det mulig å mangedoble den mulige gevinsten, men også de mulige tapene.

– Vi ønsker naturligvis ikke at kunder skal bruke oss én gang, få en dårlig opplevelse og så forsvinne, men derimot å bygge opp en langsiktighet i kundeforholdet, sier Berglund.

Mener brexit gir muligheter

Skilling-sjefen hevder det er en stor interesse og etterspørsel etter denne typen produkter i Europa i dag. Selv trekker han frem brexit-kaoset som et eksempel på hva slags muligheter kunder sitter på.

– Særlig pundet påvirkes mye, fra dag til dag, avhengig av de ferskeste brexit-nyhetene. Her kan vi tilby veldig interessant valutahandel. Folks tanker rundt utviklingen i pundet begrenser seg vanligvis til hva det koster å dra på ferie til England. De tenker ikke så ofte på at man kan tjene penger på dette. Vi tror mye på nyhetsdrevet og aktiv handel, sier Berglund.

Småsparere anbefales for det meste å tenke langsiktig når de eksponerer sin økonomi for finansmarkedene. Anders Berglund mener ikke at man skal plassere hele spareformuen i brexit-sensitive papirer, men tar til orde for å bruke en mindre andel på mer aktiv handel.

Les også

Sier den største brexit-frykten i ferd med å lette – men dette bør du være obs på

– Jeg vil få flere til å være åpne for at fem til ti prosent av sparepengene kan gå til aktiv handel, mens man fortsetter å ha den resterende majoriteten på høyrentekonto, for eksempel.

Strenge kryptokrav

De nye EU-forskriftene rundt salg av CFDer er ennå ikke gjort permanente, men blitt forlenget periode for periode, senest for tre måneder frem i tid fra 1. februar.

Reglene påbyr tilbyder blant annet å stille krav til kundens bunnsikkerhet (initial margin protection) når en posisjon åpnes. Det betyr at det er strengere krav til kundens belåning.

Disse kravene varierer fra instrument til instrument. Strengest er kravet om det underliggende man spekulerer i er en kryptovaluta. Da kreves bunnsikkerhet på 50 prosent av markedsverdi av CFDen.

Reglene stiller også krav til tilbyderne om når en kundes posisjon skal lukkes og at kunden blir tilbudt en negativ saldobeskyttelse.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Magnus Carlsen blir ambassadør for handelsplattform som tilbyr omstridte produkter

  2. Betalt innhold

    WTF er en CFD?

  3. Innsatsen opp i røyk etter veddemål på oljeprisfall: «Knockout» for spekulanter

  4. Annonsørinnhold

  5. Bommet på veddemål om børsoppgang: Børsras førte til «knockout»

  6. Milliarder i poliser må flyttes med brexit