Børsdagen

Biotekselskapet Exact Therapeutics til værs på Merkur Market første handelsdag

Børsnykommeren vil revolusjonere kreftbehandling med ny metode. Etter første handelsdag prises selskapet til nær én milliard kroner.

Exact Therapeutics er det siste tilskuddet til Merkur Market. Her med teknologidirektør Spiros Kotopoulis, styreleder Masha Strømme og medgrunnlegger Svein Kvåle.

Erik Steinsbu Wasberg
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

En rekke selskaper har blitt notert på Oslo Børs’ markedsplass Merkur Market den siste tiden. Siste ut er det norske bioteknologiselskapet Exact Therapeutics, som stammer fra GE Healthcare og Nycomed.

Selskapet het tidligere Phoenix Solutions og er en del av det gryende norske kreftmiljøet. GE er fortsatt en svært viktig samarbeidspartner for selskapet.

Exact har utviklet et biomekanisk legemiddel, basert på bobler, som sammen med ultralyd konsentrer cellegiftbehandlingen. Det gjør at behandlinger blir mer målrettet til der cellegiften skal nå. Metoden går under navnet Acoustic Cluster Therapy eller forkortelsen ACT.

Les på E24+

Børskommentar: Det kan være duket for et nytt høstrally for Polight-aksjen

Ideen ble skapt allerede i 1995, da de tre gründerne Per Sontum, Andrew Healey og Svein Kvåle jobbet i Nycomed og General Electric.

Treg handel og høy aksjekurs

Tirsdag var Exact Therapeutics’ første handelsdag på Merkur Markets. Dagens sluttkurs endte på 7.956 kroner. Det priser selskapet til i underkant av 954 millioner kroner. I forkant av noteringen ble selskapet priset til 623 millioner kroner.

I det ledelsen og utvalgte investorer kunne ringe i børsbjellen tirsdag morgen, var det svært lite aktivitet å spore i aksjen. Én aksje ble handlet to minutter etter børsåpning. Andre handel, på knappe ti aksjer, ble handlet rett før klokken 10.

Da klokken tikket over tolv, var det omsatt aksjer for knappe 1,2 millioner kroner.

Ingen andre selskaper er i nærheten av å ha så høy kurs på en aksje på noen av markedsplassene til Oslo Børs.

Annenplass på listen er Arendals Fossekompani, som i tillegg til å eie tre kraftstasjoner, sitter som eier av aksjer og andre selskaper. Aksjene handles til sammenligning på 2.740 kroner. Etter det følger Bakkafrost og Bouvet med kurser på henholdsvis 556 og 530 kroner.

Styreleder Masha Strømme får med seg blant annet bransjeveteranen William Castell, tidligere sjef for GE Healthcare, i styrerommet.

Erik Steinsbu Wasberg

Styreleder Masha Strømme forklarer at den svært høye aksjekursen skyldes rent tekniske grunner, blant annet kontoer eid av utenlandske investorer.

– Alt gikk veldig fort for oss, forklarer Strømme.

Selskapet ble notert på Merkur Market, som er en handelsplattform hos Oslo Børs med raskere opptaksprosess og mindre omfattende krav og forpliktelser enn hovedlisten.

– Merkur er en fantastisk mulighet til å få tilgang til mer kapital og hjelpe oss med å komme oss fremover, sier Strømme.

– En fantastisk markedsplass for selskaper som oss, sier hun.

Les også

Andfjord Salmon verdsettes til milliarder etter børsdebut: – Lar oss bygge verdens mest miljøvennlige anlegg

Fase én

Exact Therapeutics og ACT er i det som på fagspråket kalles «fase én». I denne fasen gis de første dosene til en liten gruppe mennesker over en ganske kort periode, gjerne noen titalls friske frivillige eller kritisk syke uten andre alternativer.

Regnskapene fra 2018 og 2019 viser svært beskjedne inntekter og noe støtte fra SkatteFUNN-ordningen og Forskningsrådet.

Resultat før skatt endte på nærmere 15 millioner kroner i minus for 2019. Året før var underskuddet på rundt 5,86 millioner kroner.

Fra venstre: Teknologidirektør Spiros Kotopoulis, styreleder Masha Strømme, Investinors Ann Tove Kongsnes, investor Dag Strømme, medgrunnlegger Svein Kvåle og Canicas Christer Kjøs.

Erik Steinsbu Wasberg

Hagen satser

Det ble hentet rett over 145 millioner kroner i friske penger i forbindelse med noteringen. Tegningskursen ble satt til 5.201 kroner.

Dessuten ble det gjort et salg av eksisterende aksjer eid av gründerne verdt ti millioner kroner.

Blant andre Stein Erik Hagens Canica, som har vært aktiv investor innen bioteknologi og helse, har investert i selskapet. Familieselskapet eier 6,7 prosent av de utestående aksjene.

Stein Erik Hagens familieselskap Canica er inne på eiersiden.

Terje Bendiksby / NTB scanpix
Les på E24+

Aksjene som gir deg flere fordeler enn bare avkastningen

Stor pågang

En rekke selskaper har tatt veien til Børsen den siste tiden. Det er god medfart i egenkapitalmarkedet, etter at Oslo Børs har bykset kraftig opp i etterkant av dystre børsuker i mars.

Norgessjef Peter Straume i meglerhuset ABG Sundal Collier uttalte nylig til E24 at de «nesten ikke har sett et slikt marked i manns minne – med både interesse og kapital tilgjengelig».

Aker BioMarine, Ayfie Group og Mercell ble tatt opp til notering forrige uke. Pexip og Andfjord Salmon har også kommet inn i varmen hos Oslo Børs.

Onsdag skal også saksbehandlerselskapet Sikri Holding få lov til å holde i børsbjellen under åpning.

Exact fikk gleden av å ringe inn tirsdagens børsdag.

Audun Braastad/NTB scanpix
Les også

Mercell med knallsterk børsdebut – vil ta Europa med storm

Les på E24+

Fra «dødens dal» til markedet: Slik stiller du diagnosen på norske biotek-selskaper

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Bioteknologi
 3. Exact Therapeutics
 4. Kreftbehandling
 5. Emisjon
 6. Børsnotering

Flere artikler

 1. Stadig flere til Oslo Børs-lillebror Merkur Market

 2. Vil digitalisere offentlig sektor – med stjerneinvestorer på laget

 3. Oslo Børs falt videre: Børsdebutant klatret

 4. Sendte betongskanner-selskapet Elop ned på Oslo Børs første handelsdag

 5. Betalt innhold

  Børskommentar: Børsdebutantens største oppside ligger trolig i grønnfargen