Dagen på Wall Street

Teknologirally på Wall Street

Børsoppturen spredde seg til Wall Street mandag kveld, etter markante løft i både Europa og Asia. En rekke teknologiselskaper steg til nye høyder.

Grønne tall på Wall Street mandag
 • Sondre Olav Thomassen Nes
 • Ine Brunborg
Publisert:

Wall Street fikk en god start på uken mandag, etter å ha tatt langhelg i forbindelse med feiringen av grunnlovsdagen 4. juli. Oppgangen var drevet av teknologi- og finansselskaper.

Slik endte Wall Street:

 • Dow Jones opp 1,78 prosent
 • Nasdaq opp 2,53 prosent
 • S&P 500 opp 1,59 prosent

Det etter at indeksene kunne markere sitt beste andre kvartal på flere tiår forrige uke.

Les på E24+

Veien til den hellige gral: Slik timer du aksjemarkedet

Ny rekord for Tesla

Tesla-aksjen, som avsluttet på rekordnivå allerede før helgen, fortsatte oppgangen også mandag.

Aksjen endte opp 13,43 prosent til 1,371.58 dollar.

Utviklingen kom etter at en av de mest pessimistiske analytikerne som dekker selskapet, JP Morgan-analytiker Ryan Brinkman, økte kursmålet på Tesla-aksjen til 295 dollar, ifølge TDN Direkt.

Mer optimistisk var Deutsche Bank-analytiker Emmanuel Rosner, som økte kursmålet til 1.000 dollar fra tidligere 900 dollar.

Rosner henviste samtidig til Teslas leveransetall, som ble offentlige i forrige uke. Her kom det frem at selskapet leverte 90.650 biler i andre kvartal – langt høyere enn ventede 72.000, ifølge Factset.

Tesla, som leverer sin fullstendige rapport for andre kvartal 22. juli, har steget 227 prosent på Wall Street hittil i år.

Amazon passerte milepæl

Amazon-aksjen bikket rekordhøye 3.000 dollar i dag og endte opp 5,77 prosent.

– Selv om det ikke er billig, er det heller ikke dyrt, sa Nancy Tengler i Laffer Tengler Investments til CNBC torsdag. Hun begrunnet det med Amazons raske salgsvekst.

Også en rekke andre teknologiselskaper nådde høyeste noensinne i dag, blant annet Netflix og Nvidia.

Mye av den siste tiden oppgang har vært drevet av teknologiselskapene. Mandag kveld var de fire største – Apple, Microsoft, Alphabet og Amazon – alle verdt over 1.000 dollar for første gang siden før krisen.

Andre selskaper som bidro til oppgangen på Wall Street var Goldman Sachs, opp 5,05 prosent, Boeing, opp 3,94 prosent og Walgreens Boots Alliance, opp 2,81 prosent.

Historisk opptur for amerikansk tjenestesektor

ISMs innkjøpssjefsindeks for den amerikanske tjenestesektoren (NMI) steg til 57,12 prosent i juni. Det er en økning på 11,7 prosentpoeng fra mai, da indeksen var på 45,4 prosent.

Det er også langt bedre enn analytikernes forventning om en indeks på 50,1, ifølge Dow Jones Newswires.

Økningen kommer etter to måneder med nedgang i indeksen og er den største månedsøkningen siden NMI ble opprettet i 1997.

Når NMI er over 50, indikerer det at tjenestesektoren er i vekst. Når den er under 50, indikerer det nedgang.

Les også

Ti år med Tesla på børs: Aksjen har banket «alle»

Kraftig oppgang i Asia

Også de asiatiske børsene løftet seg i de tidlige morgentimene mandag. Her ledet de kinesiske børsene an oppgangen, og Shanghai-børsen endte opp hele 5,7 prosent.

Det skjedde etter at den statlige kinesiske avisen «Securities Times» skrev at et «sunt» bullmarked er viktigere enn noen gang i kjølvannet av coronapandemien, ifølge Bloomberg.

Samme dag skal sosiale medier i Kina ha eksplodert med søk etter hvordan man åpner en aksjekonto, skriver nyhetsbyrået.

Oppgangen spredde seg videre til de europeiske børsene, der børsene i både London, Paris og Frankfurt steg mer enn én prosent.

Til tross for økt corona-smitte

Globale smittetall har steget til 11,5 millioner, og i USA er det nå nesten 2,9 millioner smittede, ifølge tall fra Johns Hopkins University.

– Aksjemarkedet ser imidlertid ut til å være immunt og investorene håper nok at det snart kommer en vaksine, skrev Nordea Markets i sin morgenrapport mandag.

Om veien videre skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DNB Markets:

– Markedene vil nok fortsette å veie negative nyheter om rekordhøye smittetall på verdensbasis mot oppløftende nøkkeltall og tro på vedvarende stimulanser fra penge- og finanspolitikk.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. S&P 500
 4. Nasdaq
 5. Dow Jones
 6. Amazon
 7. Tesla

Flere artikler

 1. U-sving på Wall Street mandag

 2. Rekorddag på Wall Street

 3. Markant nedgang på Wall Street

 4. Wall Street startet uken i minus: Kraftig Tesla-fall

 5. Nedgang på Wall Street