Hedgefond vedder mot dollar for første gang på to år: – Gode signaler som gir grønt lys til å shorte

Den amerikanske gigantvalutaen har svekket seg og eksperter ser for seg mer dollarturbulens. Markedet venter det samme og er for første gang på lenge short.

Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken (t.v) og Joachim Bernhardsen i Nordea følger begge valutamarkedet tett. De ser flere årsaker til at det er lurt å shorte dollaren.

John Thomas Aarø og Vidar Ruud/NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Den amerikanske dollaren har vært under press den siste tiden.

Det begynte blant annet etter at den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, lovet å gjøre alt den kunne for å støtte den skadeskutte økonomien på grunn av coronakrisen.

Nå venter hedgefond, en type fond som ofte inngår spekulative posisjoner i blant annet aksjer og valutaer, at fallet ikke er over med det første.

De er nå short dollar for første gang siden mai 2018, ifølge Bloomberg. Det er i stor grad drevet av økte positive veddemål på euroen, skriver nyhets- og analysebyrået.

Shorting betyr å satse på verdifall og brukes i stor grad av hedgefond på blant annet aksjer, valuta og råvarer.

Les også

Hanssons tankrederi seiler inn store overskudd: – Ser at 2020 blir et godt år

– Veldig mange gode signaler

Valutaeksperter E24 har snakket med understreker at det er første gang på lenge at markedet er short dollar.

– Det er veldig mange gode signaler som gir markedet grønt lys til å shorte dollar, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til E24.

Nordea Markets’ tidligere valutastrateg, Joachim Bernhardsen, som nå jobber som investeringsstrateg i Nordea, fremhever at det nå koster mindre for markedet å satse på en svak dollarutvikling fremover.

– Når renten faller så blir det billigere å være short dollar. Nå er kostnaden for å selge dollar blitt veldig liten ettersom fallet i dollarrenten har vært så stort, forteller han.

Både Bernhardsen og Knudsen peker på rentefallet i USA og utviklingen rundt coronaviruset for å forklare hvorfor dollaren tynges.

– Jeg tror dette blir viktige ting fremover også. Jeg tror ikke det er over og at man kan få en ytterligere svekkelse. I det korte bildet kan man få en pustepause fordi det har gått mye og da vil enkelte ta profitt, men det langsiktige bildet heller mot en svakere dollar, sier Berhardsen.

Les også

Analytikerne venter kraftig resultatfall for Fredriksens Golden Ocean

– Man kan få en ytterligere svekkelse

På onsdag kommer referatet fra forrige rentemøte i USA, og markedet tolker det «tydelig» at sentralbanken vil fortsette å være relativt myke i tonen og fremheve at markedet trenger hjelp i form av lav rente fremover.

Fed selv har vært klokkeklare på at renten holdes uendret i intervallet 0–0,25 prosent.

– Akkurat nå er nok det bakgrunnen for at mange shorter dollar. Men også fordi det til tross for en usikker smittesituasjon ser ut til at veksten i økonomien er på gang igjen. Det er historisk sett ganske bra sammenheng mellom når aktiviteten tar seg opp og en svakere dollar, forklarer Knudsen i Handelsbanken.

Euroen har samtidig styrket seg i det siste, som blant annet forklares med den politiske situasjonen.

– I Europa er det bedre kontroll på coronasituasjonen enn i USA. Til syvende og sist har eurosonen overrasket på den positive siden med å komme med en stor redningspakke tidligere i sommer. Det signalet om at man står politiske samlet i eurosonen for hjelpe hverandre ut av coronakrisen, har bidratt til å styrke euroen og svekke dollaren, sier Bernhardsen.

Les på E24+

Derfor bør PGS-aksjonærene håpe på nye forhandlinger med konkurrenten

Bør frykte brått aksjefall

Valutastrateg Knudsen tror den største risikoen for dem som shorter dollaren, er et plutselig nedsalg i aksjemarkedet på grunn av en forverring av coronasituasjonen.

– Det har vært en pen utvikling i aksjemarkedet den siste tiden. Og hvis du får noen brå skift er det gjerne forbundet med dollarstyrking. Så det man skal være mest på vakt overfor er brå og store sentimentskifter i aksjemarkedet som blir trigget av en hendelsen, forklarer han.

Ifølge Bloomberg er de store utenlandske bankene noe uenige om veien videre for dollaren, men det fremheves at en eventuell styrking vil ha problemer med å være langsiktig, da det nærmer seg presidentvalget i USA, samt at den amerikanske sentralbanken er ventet å holde renten på det nåværende nivået til minst utgangen av 2021.

Les på E24+

IT-aksjene kan lett bli høstvinnerne på Oslo Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Dollar
 3. Valuta
 4. Økonomi
 5. Coronaviruset
 6. USA
 7. Hedgefond

Flere artikler

 1. Dollaren faller videre: Svakeste på over to år mot euro

 2. Betalt innhold

  Derfor smelter kronen i sommervarmen

 3. Største veddemål på dollarras på nær tre år: – Markedet er på tå hev

 4. Euroen koster under ti kroner for første gang siden januar i fjor

 5. Svak krone gjør utenlandsferien dyrere