I Washington for å påvirke diplomatene: Rec Silicon-sjefen tror på løsning i handelskrigen under G20-møtet

Konsernsjef Tore Torvund i handelskrigrammede Rec Silicon tror USA og Kina finner en snarlig løsning, og jobber hardt for å overtale amerikanernes mektige diplomat. 

RAMMES: Tore Torvund er konsernsjef i Rec Silicon, som er rammet av manglende tilgang til det kinesiske markedet.
Publisert: Publisert:

Handelskrigrammede Rec Silicon har allerede varslet at de må se seg nødt til å stenge prestisjeanlegget Moses Lake i USA om selskapet ikke får tilstrekkelig tilgang til det viktige markedet for polysilisium i Kina.

Anlegget har blitt drevet på 25 prosents maskin over lengre tid, men selskapet avventer nå utfallet av G20-toppmøtet i den japanske byen Osaka før de tar en endelig beslutning.

Rec Silicon har i lang tid hatt problemer med svært vanskelige markedsforhold. Egenkapitalemisjoner, refinansiering av lån og påvirkning av mektige politikere har vært blant løsningene.

Les også

Næringsministeren før G20-toppmøte: Global handelskrig kan sette Norge i skvis

Tror på positiv utvikling

Konsernsjef Tore Torvund sier til E24 at han tror G20-møtet vil bety en positiv utvikling i handelskrigen mellom stormaktene.

– Mine forventninger er at møtet mellom president Trump og president Xi den 29. juni i Osaka vil resultere i en positiv utvikling av handelssamarbeidet mellom de to landene, sier Rec Silicon-sjefen.

Torvund sier imidlertid at han er «mer optimistisk enn de fleste».

– Både USA og Kina har en egeninteresse i å finne en snarlig løsning i og med at begge land merker nå betydelige økonomiske konsekvenser av handelskrigen. Jeg er nok mer optimistisk enn de fleste, men Trump trenger en løsning i god tid før president valget i 2020. Trump sine muligheter for gjenvalg er i stor grad avhengig av en fortsatt god økonomisk utvikling, sier han.

– President Xi har dårlig tid på grunn av den raskt aldrende befolkning. En langvarig handelskrig med USA vil derfor redusere den økonomiske veksten i Kina, noe som også vil påvirke Kinas strategiske målsetning om å spille en viktigere politisk rolle i en global sammenheng.

Les også (+): Fanget i stormaktenes brytekamp: Kan Rec Silicon reddes?

Les på E24+

Bloomberg: Trump går fra handelskrig til valutakrig

Påvirker diplomatene

Torvund sier til E24 at han har vært til stede i USAs hovedstad for å påvirke amerikanernes utsendinger.

– Vi har selvfølgelig vært tilstede i Washington DC for å sørge for at en løsning av polysilisiumtariffene fortsatt står høyt på agendaen til ambassadør Robert Lighthizer, sier Torvund.

– Lighthizer er den sentrale forhandlingslederen for Trump i forhandlingene med Kina og han nyter stor respekt i alle politiske miljøer på grunn av sin lange erfaring, mener konsernsjefen.

Det er riktignok ikke første gang Rec Silicon setter sin lit til amerikanerne.

I en tidligere børsmelding har Rec Silicon takket regjeringen i USA, og spesielt president Donald Trump og handelsrepresentant Lighthizer, for å prioritere saken.

E24 har også skrevet om delstatsguvernør Jay Inslee, som har skrevet en rekke brev til både Washington DC og Beijing. Storaksjonær Jens Ulltveit-Moe har kalt Inslee «en venn av Rec Silicon».

Utviklingen har siden stått stille, og det ser mer mørkt ut for selskapet som har sett seg nødt til å hente frisk kapital gjennom en egenkapitalemisjon.

VIL PÅVIRKE DELEGASJONSLEDEREN: Rec Silicon har vært på plass i USA for at ambassadøren Robert Lighthizer skal sette nettopp Rec Silicon øverst på agendaen.

Den amerikanske diplomaten Robert Lighthizer har vært amerikanernes handelsutsending siden våren 2017. Wall Street Journal og New York Times har begge skrevet at handelsutsendingen har stor makt i Det hvite hus.

Torvund viser til blant annet til en høring i det amerikanske senatet, der senator Steve Daines fra Montana stilte spørsmål vedrørende Rec Silicon til nettopp Lighthizer.

– Vil polysilikonmarkedet være prioritert under forhandlingene med Kina, spurte Daines i høringen.

– Ja, det er noe vi har tatt opp en rekke ganger, svarte Lighthizer.

MIDDAG MED VERDENS MEKTIGSTE: Verdens mektigste møtes denne uken til toppmøte i Osaka, og handelskrig står høyt på agendaen. Her fra en middag med Kina og USA i den argentinske hovedstaden Buenos Aires i fjor.

Kan bli stans

Rec Silicon har meldt tidligere at de må se seg nødt til å stenge ned produksjonen om det ikke kommer en snarlig løsning på markedstilgangen.

Les på E24+

Dette er «shortkongene» på Oslo Børs

– Hvis det ikke blir en positiv beslutning på handelskrigen og Rec Silicon ikke får tilgang til det kinesiske markedet som representerer mer enn 95 prosent, vil vi måtte stoppe produksjonen og si opp mer enn 100 av våre ansatte for å redusere kostnadene, sier Torvund, som sier de vil vurdere situasjonen når detaljene av et utfall eventuelt er klare.

– Men med 57 prosent toll på import av polysilisium fra USA, er det ikke mulig å konkurrere i det kinesiske markedet, og det finnes ikke kunder utenfor Kina.

Publisert:

Her kan du lese mer om