Forsvaret og Kongsberg Gruppen inngår ny avtale: Vil samarbeide om beredskap

Forsvaret har inngått en rekke samarbeidsavtaler med norsk forsvarsindustri om beredskap. Nå er turen kommet til Kongsberg Gruppen.

Illustrasjonsbilde fra Kongsberg Gruppens anlegg «Arsenalet» utenfor Kongsberg. På bildet ser du et rakettbatteri til luftvernsystemet NASAMS.
Publisert:

Forsvarets logistikkorganisasjon og Kongsberg Gruppen inngår nå en intensjonsavtale som innebærer at de to skal vurdere på hvilke måter forsvarskonsernet kan bistå Forsvaret med beredskapen.

I første omgang starter de med en samarbeidsavtale som omfatter vedlikehold av luftforsvarets systemer.

Det opplyser Kongsberg Gruppen til E24. Hva samarbeidet kan være verdt for konsernet opplyses ikke.

– Kongsberg Gruppen har vært en strategisk partner for Forsvaret i over 200 år, og målet er at dette samarbeidet skal fortsette langt inn fremtiden (...) Vårt mål er å bidra til å styrke Forsvarets nasjonale evne til å opprettholde en kvalifisert beredskap av militær flyteknisk kompetanse i Norge, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defense & Aerospace

– Avtalen betyr økt samarbeid både i fredstid og i krisesituasjoner og legger rammene for hvordan Kongsberg Aviation i fremtiden kan understøtte Luftforsvarets systemer, fortsetter han.

Andre avtale på kort tid

Avtalen kommer bare noen dager etter at Forsvaret signerte en ny stor avtale med ammunisjonsprodusenten Nammo. Avtalen til 1,7 milliarder omhandler også et strategisk samarbeid der Nammo skal bistå med å bygge opp og sikre beredskapen.

Den første gangen Forsvaret inngikk en avtale om beredskap med en privat aktør var i 2015 da de inngikk en avtale med rederikonsernet Wilh. Wilhelmsen. I fjor inngikk Forsvaret en beredskapsavtale med Bertel O. Steen.

– Det er viktig for oss å forsterke samarbeidet med industrien i Norge slik at vi kan dekke Forsvarets behov for vedlikehold og service også i fremtiden. Denne avtalen starter med vedlikehold av luftforsvarets systemer, og vi håper at vi på sikt kan utvide dette strategiske samarbeidet, sier Petter Jansen, administrerende direktør i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), i en uttalelse.

Hør E24-podden: Politisk betent og en suksesshistorie: Norske våpen selges for milliarder utenlands

Les også

Australia kjøper norsk-amerikansk luftvernsystem: Kongsberg Gruppen sikret 1,6 milliarder

Satser på vedlikehold

Partene signerer formelt avtalene onsdag under Kongsberg Defense & Aerospaces forsvarsseminar som arrangeres i forbindelse med jazzfestivalen i byen. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er også til stede i Kongsberg onsdag.

Den første avtalen under samarbeidet er inngått mellom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og Kongsberg-selskapet Kongsberg Aviation Maintenance, tidligere kjent som AIM Norway.

Kongsberg Gruppen og finske Patria, som Kongsberg eier halvparten av, kjøpte i desember i fjor AIM Norway av den norske stat. Både Kongsberg og Patria har over lang tid satset på markedet for vedlikehold av militært utstyr og gjennom AIM sikret de seg en enda større del av markedet.

– Med oppkjøpet av AIM, nå Kongsberg Aviation Maintenance Services, er vi godt rustet for å støtte Forsvaret med denne type vedlikeholdsoppgaver. Denne avtalen viderefører det gode samarbeidet vi har med FLO, og bidrar til sikre oppdragsmengden for våre ansatte i Kongsberg Aviation Maintenance Services, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defense & Aerospace, om den nye avtalen.

AIM driver med avansert og tyngre vedlikehold, oppgraderinger og overhalinger av militært utstyr, med tyngde på fly- og helikoptersegmentene. AIM har planer om å investere rundt 540 millioner kroner i et nytt motordepot på Rygge for de nye kampflyene F35.

Les også

Kongsberg jobber for SpaceX

Les også

Kongsberg Gruppen midt i finsk «ryddejobb»

Les også

Kongsberg tar storjafs i riggleveranse

Publisert:

Her kan du lese mer om