Oppkjøp og sammenslåinger

Oppkjøpsfondet EQT inn i Storebrand: – Ønsker å være en aktiv eier

EQT Public Value-fondet har sikret seg en eierandel på 2,5 prosent og nomineres til styreplass i Storebrand. Lederen av pensjonsgigantens valgkomité sier han nå ha fått inn en aktiv eier som han har etterlyst – etter at Trøim og Middelfart solgte seg ut.

Illustrasjonsbilde

Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
 • Marius Lorentzen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

EQT opplyser i en uttalelse torsdag morgen at fondet deres Public Value nå har kjøpt seg inn i Storebrand med en eierandel på rundt 2,5 prosent.

Det er ikke kjent hva EQT har betalt for aksjene. Basert på sluttkursen på Storebrand-aksjen onsdag var aksjeposten verdt drøye 800 millioner kroner. Storebrand-aksjen stiger drøye 4,5 prosent fredag morgen.

EQT forvalter flere ulike typer fond med ulike profiler innen private equity-segmentet og de er en av de største aktørene i Europa. EQT ble børsnotert i høst.

Public Value-fondet ble opprettet i 2018 og investeringen i Storebrand er en av de første fondet gjør. Fondet har et mandag på å eie opp til 20 prosent av selskap og i motsetning til tradisjonelle private equity-fond har ikke dette fondet en strategi om å ta selskap av børs.

EQT kommer inn i kjølvannet av en annen profilert investor: Tor Olav Trøim. John Fredriksens gamle forretningspartner begynte å kjøpe seg opp i Storebrand i 2015. Etter noen labre år hadde Storebrand-aksjonærene en svært hyggelig kursutvikling fra sommeren 2016 og i 2018 solgte Trøim og konen Celina Midelfart seg ut.

EQT har nå kjøpt seg inn etter at de «over en periode» har hatt en pågående dialog med ledelsen, styret og valgkomiteen i Storebrand. Valgkomiteen ledes av den kjente næringslivstoppen og tidligere Siemens-direktør Per Otto Dyb.

– EQT Public Value har fulgt Storebrand over tid og er imponert over arbeidet som selskapet har lagt ned for å styrke balansen med mål om å skape et solid grunnlag for videre vekst, sier Fredrik Åtting, partner i EQT, i en uttalelse.

Han er nå innstilt av valgkomiteen i Storebrand som nytt styremedlem.

Les også

Dette frykter næringslivstoppene i 2020

Per Otto Dyb, leder av valgkomiteen i Storebrand. Arkivbilde.

Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Har etterlyst aktiv eier etter at Trøim kastet kortene

Leder for valgkomiteen i Storebrand, Per Otto Dyb, er fornøyd med å få inn en aktiv eier.

– Vi har etterlyst og ønsket å få inn eiere som er aktive i styret, så det synes vi er positivt, sier han.

Etter at Tor Olav Trøim i februar 2018 kastet kortene i Storebrand har det vært trøblete å få inn nye aktive eiere, forteller Dyb.

– Vi har fått lite respons de årene jeg har vært i komiteen. Alle selskaper har godt av å ha eiere som ønsker å delta i utviklingen av selskapet, sier han.

– Betyr det noe for retningen til Storebrand?

– Det er opp til EQT. Vi har møtt de, men ikke kommet dit ennå, svarer Dyb.

Fredrik Åtting, partner i EQT

EQT
Les også

Storebrand-sjefen om fossilselskaper: – Er en del av fremtiden

Tror man kan tjene godt på klima og pensjon

EQT mener at Storebrand er godt posisjonert for å kunne tjene på «megatrendene» innen individuell pensjonssparing og deres posisjon innen ESG-produkter.

ESG er betegnelsen for god selskapsstyring, miljøforvaltning og ivaretagelse av sosiale forhold. Storebrand har de siste årene profilert seg tungt på deres klimainitiativer innen forvaltning.

– EQT Public Value har hatt en positiv og svært konstruktiv dialog med Storebrand den siste tiden. Fondet ønsker å være en aktiv eier i selskapet og vil tilby EQTs ressurser og nettverk for å bidra til videre lønnsom vekst, sier Fredrik Åtting i EQT.

– EQT Public Value ser spesielt et stort potensial innen digitalisering av distribusjonsmodellen i privatmarkedet, samtidig som EQT har omfattende erfaring innen alternative investeringsprodukter og M&A-prosesser (oppkjøp og fusjoner, journ.anm.), sier Åtting videre.

Les også

Storebrand-forvaltere solgte midt i børsfesten

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oppkjøp og sammenslåinger
 2. EQT
 3. Storebrand
 4. Private Equity
 5. Per Otto Dyb

Flere artikler

 1. Trøim og Midelfart uenige om salg av forbrukslånsbank

 2. Utlendinger sluker norske ferger: – Vemodig at det er slutt

 3. Analysebyrå: Dette er de heteste oppkjøpskandidatene i 2020

 4. Kraftig kursfall etter milliardhandel med Trøim

 5. MyBank henter friske penger og får ny styreleder