RUSSLAND: Smøring en del av kulturen
– Dette er et samfunn som er basert på at systemet skal smøres. Du kan ikke komme hit og si at jeg skal ikke bruke en eneste rubel, det går ikke, sier Atle Berge i Ølen Betong.
Etter en pangstart i fjor høst er det litt dagen-derpå-stemning også hos bedriften fra Nord-Rogaland som har etablert seg i Nordvest-Russland og posisjonert seg som mulig leverandør til utbyggingen av Stockmanfeltet i Barentshavet, verdens største gassfelt til havs.
Ølen Betong er trukket frem som en suksesshistorie om norsk næringslivs etableringer i Russland.
– Hemmeligheten er å skape tillit og å være til stede, sier direktør Atle Berg.
En utfordring
Men korrupsjonskulturen i russisk næringsliv er en utfordring norske firmaer må forholde seg til.
– Er det korrupsjon å tipse kelneren for god service? Sånn er systemet her. Når leveringer går for sent, må man ty til hjelpemidler. Men det er uansett bare snakk om småpenger, understreker Berge, men tilføyer:
– Selvsagt må man ha sine grenser og ta vare på de norske verdiene.
Kriserammet
Næringslivet i Russland er hardt rammet av finanskrisen, noe som også går ut over norske aktører.
Direktør Berge har likevel tro på fremtiden:
– Vi ser på dette som en posisjonering i forhold til Stockman, sier han, og viser oss inn i den oppvarmede og godt opplyste verkstedhallen.
Stockman-utbyggingen
Ølen Betong har levert betong til flere store norske olje- og gassprosjekter. Derfor var det naturlig for selskapet å se østover til Nordvest-Russland og utbyggingen av Stockmanfeltet i Barentshavet.
Tre massive, hvite betongrør strekker seg opp i den iskalde januarluften. En enslig gravemaskin knurrer iherdig et stykke bortenfor. Ellers er det mørkt og stille på den flunkende nye fabrikktomten.
Betongfabrikk
10. september i fjor var det offisiell åpning av den nye betongfabrikken i Kola kommune, like utenfor Murmansk by. Ølen Betong har investert vel 45 millioner kroner for å gjøre den 60 mål store tomten klar for produksjon av ferdigbetong og betongelementer.
Målet er å levere betong både til det lokale markedet i Murmansk-regionen, og til Stockman-prosjektet den dagen det måtte bli aktuelt.
Den siste tiden er flere store prosjekter blitt lagt på is, på grunn av den økonomiske situasjonen. Ett av disse er norske "Arctic Arena", der blant andre Olav Thon-gruppen og Storebrand planla å bygge shoppingsenter, hotell og boliger på selveste fotballstadion i sentrum av Murmansk.
– Det er en nervøs tid, medgir Berge. Ølen Betong har fått til et godt samarbeid med lokale myndigheter. Her har stikkordene vært grundige forberedelser for å sette seg inn i russisk regelverk – og tilstedeværelse.
– Det er ikke mulig å gjøre alt korrekt. Som fremmed må du også ha kontakter for å få ting til å skje, sier Berge.
Til tross for at de er inne i en vanskelig periode, velger Berge å være optimist.
– På sikt er det store behov her. Stockman-utbyggingen vil være et lokomotiv for regional utvikling, slik norsk oljeproduksjon har vært det for store deler av Vestlandet, sier Berge.