Mulig algedød i Troms: Fant død laks i Lerøy-anlegg

Det er funnet død laks i to oppdrettsanlegg ved Kvaløya i Troms som eies av børsnoterte Lerøy Seafood, melder Fiskeridirektoratet. Det er tatt prøver for å finne årsaken.

NY LAKSEDØD: To anlegg som tilhører Lerøy Seafood i Troms er rammet av dødelighet, og det er tatt prøver for å finne ut om alger er årsaken. Dette er død laks hos Nortern Lights Salmon i Grovfjord i Skånland i forrige måned.

Foto: Michael Ulriksen
Publisert:,

– Det er i dag meldt om adferdsendring og dødelighet hos fisken ved to lokaliteter på yttersida av Kvaløya i Troms, skriver Fiskeridirektoratet i en melding tirsdag.

Det er tatt vannprøver for å finne ut om det er alger som er årsaken til fiskedøden, og foreløpige svar er ventet fra Norges Fiskerihøgskole i løpet av kvelden. Den siste tiden har ti selskaper i Troms og Nordland blitt rammet av algedød.

De to anleggene hvor det nå er meldt om dødelighet tilhører Lerøy Aurora, som er børsnoterte Lerøy Seafoods nordlige segment og driver oppdrett i Tromsø og Finnmark.

I 2018 sto Lerøy Aurora samlet for 22,7 prosent av den totale fiskeproduksjonen til Lerøy-konsernet i Norge, ifølge selskapets årsrapport.

– Foreløpig arbeides det med å avklare årsaken til dødeligheten, skriver Fiskeridirektoratet i en oppdatering tirsdag kveld.

– Vi har ikke mottatt tall på dødeligheten ennå, legger direktoratet til.

Lakseaksjene har falt

Fiskeridirektoratet meldte for to dager siden om stedvis høy tetthet av dødsalgen Chrysochromulina leadbeaterii i Troms, men det ble ikke meldt om dødelighet blant laks i Troms i helgen.

De fleste lakseaksjene faller på Oslo Børs tirsdag. Lerøy-aksjen er ned 4,2 prosent, Salmar faller 4,76 prosent og Mowi er ned 2,75 prosent ved 16-tiden tirsdag.

Austevoll-aksjen faller også noe, med en nedgang på 1,28 prosent.

– Fallet har sammenheng med generell markedsnedgang, siden laksesektoren steg ganske kraftig i går, sier Alexander Aukner, lakseanalytiker i DNB Markets.

Her kan du lese mer om