Bank Norwegian tar over irsk banksatsing: – Sikrer at vi får full kontroll

Forbrukslånsbanken Bank Norwegian kjøper ut Norwegian, Kjos og Kise fra irsk banksatsing. – Sikrer at vi får full kontroll og regi på ekspansjonen i Europa, sier Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk. 

Norwegian eier 16,4 prosent av Bank Norwegian. Forbrukslånsbanken har fra før et vellykket samarbeid med Norwegian gjennom fordelsprogrammet Norwegian Reward. På bildet er Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Anders Nybakken Kvale
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Mot slutten av fjoråret ble det kjent at Norwegian Finans Holding, som er morselskapet til forbrukslånsbanken Bank Norwegian, ønsker å starte en irsk bank, gjennom å kjøpe Bjørn Kjos og Bjørn Kise-selskapet Lilienthal Finance.

Lilienthal skal søke om bankkonsesesjon i Irland, og det ble lagt opp til at Bank Norwegian, flyselskapet Norwegian, og Norwegian-sjef Bjørn Kjos og avtroppende Norwegian-styreleder Bjørn Kise gjennom HBK Holding, skulle eie selskapet sammen.

Torsdag ettermiddag meldte imidlertid Bank Norwegian at det overtar hele det irske selskapet gjennom et kontantvederlag på 40 millioner kroner, der 28 millioner kroner betales til Norwegian.

«Sikrer full kontroll»

Nå tar Bank Norwegian altså et nytt steg mot å etablere sin forbrukslånsmodell utenfor Norden.

Det skjer nå som eneeier av banksatsingen, men Bank Norwegian har også inngått en avtale med Norwegian der det nordiske samarbeidet forbrukslånsbanken fra før har med Norwegian og fordelsprogrammet Reward blir med i satsingen.

– De nye avtalene sikrer at Norwegian Finans Holding får full kontroll og regi på ekspansjonen i Europa, uttaler Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk i en melding.

Hun peker på at forbrukslånsbanken allerede har over halvparten av virksomheten sin i EU-land.

– Målet for de neste årene er at størstedelen av veksten skal komme i nye markeder i Europa, mens vi skal fortsette å styrke vår posisjon i Norden.

Les også

Oljeanalytiker skal kopiere Vistin Pharma-strategi for hedgefond i London

– De nye avtalene gir Bank Norwegian muligheten til å ekspandere sitt forretningskonsept med en heldigital og effektiv bank til hele Europa, sier Wollebekk.

Betaler for merkevaren utenfor Norden

Samtidig med overtagelsen inngikk Bank Norwegian og Norwegian også en avtale der forbrukslånsbanken får bruke Norwegian-merkevaren, inkludert logoen, i den internasjonale ekspansjonen.

Bank Norwegian betaler først et engangsbeløp på 150 millioner kroner for fem år, i tillegg til en lisensavgift på 30 millioner kroner per år etter de første fem årene.

Bank Norwegian overfører også aksjer i forbrukslånsbanken til en markedsverdi på 150 millioner til Norwegian, opplyses det.

Norwegians finansdirektør Geir Karlsen uttaler at de nye avtalene styrker Norwegian-aksjonærenes mulighet til å bli med på Bank Norwegians internasjonale ekspansjon.

– Samarbeidet mellom banken og flyselskapet har vært en stor suksess i den nordiske regionen gjennom fordelsprogrammet Norwegian Reward, og vi har stor tro på at banken også vil lykkes i nye markeder i Europa, sier Karlsen i meldingen.

«Tror det blir like vellykket»

Bank Norwegian tilbyr blant annet forbrukslån og kredittkort, og har de siste årene hatt en voldsom vekst, godt hjulpet av samarbeidet med flyselskapet Norwegian som er største aksjonær i banken.

Les også

Nel-aksjen til værs på Oslo Børs

Bank Norwegian har et samarbeid med flyselskapet gjennom fordelsprogrammet Reward, som er et kredittkort fra Bank Norwegian hvor man kan spare opp bonuspoeng for å betale flyreiser.

– Samarbeidet med Norwegian Reward i Europa utenfor Norden tror vi vil blir like vellykket som det har vært i Norden, hvor banken har nærmere 1,6 millioner kunder, høy lønnsomhet og lave tap, sier Wollebekk.

Da banksatsingen ble kjent i desember i fjor sa Wollebekk til E24 at det var for tidlig å si hvilke produkter som skal tilbys.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Tre usikre spørsmål etter Bank Norwegian-salget

  2. Bankene merker effekt av innstramming: – Har utbetalt noen færre lån

  3. Bank Norwegian med resultatfall knyttet til coronatap

  4. Annonsørinnhold

  5. Norwegian selger aksjene i Bank Norwegian

  6. Kjos og Kise får inn millioner i utbytte fra Bank Norwegian