Oljepengene

Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

Oljefondets verdi falt fredag under 10.000 milliarder kroner for første gang siden det nådde milepælen i oktober. Årsaken er virusfrykt og investorers flukt bort fra aksjer og inn i trygge havner som gull og rentepapirer. Oljefondet er ned mer enn 800 milliarder fra toppen før viruset rammet markedene.

AVTROPPENDE SJEF: Oljefondets leder Yngve Slyngstad sa opp den dagen Oljefondet passerte 10.000 milliarder kroner på vei oppover. Nå er fondets verdi igjen under milepælen som ble nådd i oktober.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det viser det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

E24 skrev i forrige uke at fondets verdi ble senket med over 700 milliarder kroner fra toppnivået på over 10.800 milliarder kroner, og at hele oppgangen siden nyttår var forduftet.

Etter det bidro en svakere krone og noen dager med oppgang i markedene til å løfte fondets verdi til rundt 10.200 milliarder kroner, før et nytt corona-fall i USAs aksjemarkeder igjen sendte fondets verdi ned under milepælen.

Skulle det bli et vedvarende fall i fondets verdi kan det også påvirke Norges bruk av oljepenger via statsbudsjettet, som over tid skal begrenses til tre prosent av fondets verdi. Oljefondet var verdt 10.088 milliarder kroner ved nyttår, og det betyr at «taket» i oljepengebruken er på 302 milliarder kroner.

Inntil videre er imidlertid oljepengebruken langt lavere enn det. Regjeringen la i høst opp til en oljepengebruk på 244 milliarder kroner. For at denne pengebruken skal bryte med handlingsregelen, vil fondets verdi måtte falle til under 8.150 milliarder kroner. Det krever i så fall en ordentlig global aksjesmell.

Les også

Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig

Les også

Oljefondet barbert med over 700 milliarder på en uke

– Stirret på skjermen

– Jeg var på kontoret og stirret på skjermen sammen med alle de ansatte der, sa Oljefondets direktør Yngve Slyngstad til E24 etter at fondet hadde passert 10.000 milliarder i fjor høst.

– Hva tenkte du da tallet passerte 10.000?

– Det er klart at dette er en helt utrolig milepæl for fondet, for landet, for alle som jobber her og alle som eier en del av det. Det er utrolige tall, jeg tror vi nesten ikke greier å ta inn over oss hvor mye penger dette egentlig er, sa Slyngstad.

Oljefondets sjef hadde imidlertid ikke kaken klar, fordi han ikke trodde at fondet ville nå milepælen den dagen. Årsaken var svake tall fra Amazon dagen før. Dette er en av Oljefondets største aksjeposter, sammen med aksjer som Apple og Microsoft.

Les også

Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

Har advart mot verdifall

Etter milepælen i oktober spurte E24 Oljefondets direktør mye av fondets oppgang som er varig, og hvor mye som kan forsvinne over natten i en nedtur.

– I dag så fokuserer jeg ikke på det. Det er den ene dagen i året hvor jeg skal tenke at det selvsagt er store verdistigninger, men dette er helt utrolig, sa Slyngstad i fjor.

Han har imidlertid advart en rekke ganger om at fondets verdi kan falle.

Også sentralbanksjef Øystein Olsen har advart om at Oljefondets verdi ikke alltid vil stige. Så langt har verdiøkningen gjort det mulig for regjeringen å øke bruken av oljepenger til det Olsen mener er «et høyt nivå».

«Fordi fondet hele tiden har økt i verdi, har Norge lenge sluppet unna krevende innstramminger. Det kan bli annerledes i årene fremover», sa Olsen i sin årstale i februar.

– Burde se gjennom svingninger

Allerede før fondet nådde en verdi på 10.000 milliarder advarte sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets mot å tro at verdien alltid vil holde seg oppe.

– Vi burde se tvers gjennom svingninger både i aksjekurser og kronekurs. Det er viktig vi ikke lar oss forlede til å tro at slike endringer er permanente, og at vi kan bruke mye penger til evig tid, sa Andreassen til E24 i august 2019.

Da var verdien 9.500 milliarder kroner, etter en solid oppgang i markedene siden årets begynnelse. Fjoråret endte som tidenes år for fondet, med den største kroneoppgangen noensinne.

– I dag burde vi nok være litt forsiktige. Vi burde ikke tenke at fondet er verdt 9.500 milliarder, men kanskje 7.500 milliarder, for å ta høyde for at kronekursen og aksjekursene kan endre seg, legger han til.

Les også

Tidenes år: Leverte avkastning på 1.692 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Oljepenger
 4. Handlingsregelen
 5. Yngve Slyngstad
 6. Øystein Olsen

Flere artikler

 1. Oljefondets verdi ned 1.280 milliarder på 20 dager

 2. Oljefondet barbert med over 700 milliarder på en uke

 3. Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag

 4. Tidenes år for Oljefondet i 2019

 5. Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig