Kraftig børsfall i Asia etter opptrapping i handelskrigen

Det er flere tunge fall på de asiatiske børsene mandag morgen, etter at handelskrigen mellom USA og Kina eskalerte ytterligere i løpet av helgen.

NYTT BØRSFALL: Asiatiske børser falt på nytt mandag etter at handelskrigen mellom Kina og USA ble ytterligere trappet opp gjennom helgen. Bildet viser valutatradere hos KEB Hana Bank i Seoul i Sør-Korea.

Foto: Ahn Young-joon AP
 • Ine Brunborg
Publisert:

Samtidig har den kinesiske valutaen yuan svekket seg til 7,15 mot dollaren i løpet av morgenen, noe som ifølge Reuters er det svakeste siden februar 2008.

Det var fredag ettermiddag at kinesiske myndigheter offentliggjorde planene om å innføre nye toller på amerikanske varer verdt 675 milliarder kroner. De nye tollene, som vil være på mellom 5–10 prosent, vil blant annet ramme soyabønner og råolje.

USA og president Donald Trump svarte med å heve tollen på kinesiske importvarer verdt totalt 4.900 milliarder kroner.

– Denne eskaleringen viser hvor usannsynlig en handelsavtale og de-eskalering har blitt, skriver Louis Kuijs ved Oxford Economics i et notat, ifølge Reuters.

– Effekten av de nye tollsatsene på Kinas økonomiske vekst vil være betydelig, fortsetter han.

Les børskommentar: (+) Det kan bli tungt på Oslo Børs til uken. Fryktelig tungt

Nye Hongkong-protester

Hang Seng i Hongkong er blant børsene som faller kraftigst, i skrivende stund ned 2,76 prosent, etter nok en helg med protester i byen. 65 er pågrepet, og flere av demonstrantene er siktet for ulovlig forsamling, besittelse av våpen og vold mot politibetjenter, ifølge NTB.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Verden tynges av overturisme

Utviklingen på de asiatiske børsene følger et kraftig fall på Wall Street før helgen, som også var drevet av handelskrig og uttalelser fra Donald Trump.

Slik ser det ut på de asiatiske børsene tidlig fredag morgen:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 2,18 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 2,76 prosent
 • Kospi i Seoul ned 1,37 prosent
 • Shanghai Composite ned 1,09 prosent
 • STI i Singapore ned 1,36 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 1,39 prosent

Vil ha «rolige» forhandlinger

Kina er villig til å løse handelskonflikten med USA gjennom «rolige» forhandlinger, og er imot den siste eskaleringen i tollkrigen.

Det sier Kinas visestatsminister Liu He under en teknologikonferanse i Kina mandag, ifølge Reuters.

– Vi er villige til å løse saken gjennom konsultasjon og samarbeid på en rolig måte og er resolutt imot eskaleringen i handelskrigen, sa Liu.

– Vi mener at eskaleringen i handelskrigen ikke er gunstig for Kina, for USA, og heller ikke for resten av verden, la han til.

Visestatsministeren sa også at amerikanske selskaper er spesielt velkomne i Kina, og at de vil bli behandlet godt, ifølge nyhetsbyrået.

– Vi ønsker bedrifter fra hele verden, inkludert USA, velkommen til å investere og operere i Kina, sa Liu.

– Vi vil fortsette å skape et godt investeringsmiljø, beskytte immaterielle rettigheter, fremme utviklingen av smarte, intelligente næringer med et åpent marked, og ved å stå imot teknologiske blokader og proteksjonisme, og strebe etter å beskytte fullstendigheten i forsyningskjeden, sa Liu.

Trump sendte fredag ut en tirade på Twitter hvor han blant annet skrev at han «beordret amerikanske selskaper til å finne alternativer til Kina».

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hongkong
 2. Kina

Flere artikler

 1. Blandet i Asia etter at nye Trump-toller trådte i kraft

 2. Trump: Kina vil tilbake til forhandlingsbordet

 3. USA utpeker Kina som «valutamanipulator» for første gang siden 1994: Kraftig børsfall i Asia

 4. Annonsørinnhold

 5. Årets største fall for Oslo Børs

 6. Kina-rådgiver: Opp til Trump å løse floken