Dette er børskommentatorens «short-short»-portefølje i Aksje-NM

Kan man vedde på at superpessimistene på Oslo Børs tar feil? I årets Aksje-NM lanserer E24s børskommentator, Johann Sundberg, et eksperiment. 

Johann Sundberg

Foto: NTB scanpix/VG VG
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Eksperimentet består at vi lager en portefølje hvor vi kjøper de fem aksjene som på Finanstilsynets oversikt over short-posisjoner har høyest short-andel.

Tankegangen er at aksjemarkedet et stykke på vei er en dragkamp mellom optimister og pessimister. Optimistene er de som kjøper aksjen, mens pessimistene selger. Når optimistene ønsker å kjøpe mange nok aksjer, stiger kursen noe som får noen optimister de å bli pessimister slik at de likevel selger aksjene sine.

Du kan melde deg på Aksje-NM her!

Super-pessimistene

Pessimistene kan deles i to grupper. Den ene gruppen er de som selger aksjer de eier. Den andre gruppen, kall de gjerne superpessimister, er de som selger aksjer de ikke eier, men låner. De selger altså short.

Børskommentarer kan du lese E24+. Første måned er gratis. I tillegg får alle Aksje-NM-deltakere 50% rabatt på årsabonnement.

Tankegangen bak eksperimentet er at i de selskapene hvor shortomfanget er stort har aksjesalgene allerede skjedd. Da har altså den negative kurseffekten av disse salgene allerede kommet. Optimistene har altså litt bedre forutsetninger for å vinne dragkampen som styrer aksjekursutviklingen.

Les på E24+

Dette er «shortkongene» på Oslo Børs

Short-aksjene må kjøpes

I tillegg er det en ting vi vet om shortposisjoner. På et eller annet tidspunkt skal disse aksjene kjøpes, noe som vil styrke optimistene i dragkampen. Og så vet vi fra historien at når de som har shortposisjoner velger å gå ut av dem gjennom aksjekjøp relativt samtidig, så kan kursutslagene bli ganske store.

Les på E24+

Børskommentar: Napatech vokser raskt. Men er aksjen fortsatt billig?

Les på E24+

Børskommentar: Seadrill-aksjonærene bør følge godt med på utviklingen i Seadrill Partners

Les på E24+

Børskommentar: Det kan fort bli mindre rasjonelt å eie Dof-aksjer

Et slikt eksempel skjedde med Norwegian i fjor da det ble kjent at British Airways-eier IAG hadde kjøpt en aksjepost i Norwegian og at de ønsket å kjøpe hele selskapet. Nyheten var i seg selv egnet å få investorer til å kjøpe aksjen og utløse kursoppgang. Men i tillegg så man at shorterne reduserte sine posisjoner og dermed forsterket kursoppgangen nyheten utløse. En shortskvis.

Les også: (+) Slik velger du vinneraksjene

Hva som utløser slike situasjoner er det alltid vanskelig å si noe om på forhånd. Men de inntreffer fra tid til annen. Tankegangen bak eksperimentet er også at dersom det oppstår en slik situasjon i aksjene som er mest shortet, så vil porteføljen få en veldig god utvikling.

Les på E24+

Derfor er shorting en velsignelse for aksjemarkedet

Slik blir eksperimentet

Vi starter eksperimentet med å fordele de tenkte 100.000 kronene i spillet på de fem aksjene var mest shortet på Finanstilsynets liste sist fredag. Vi setter altså 20.000 kroner i hver av aksjene.

Hver mandag justerer vi porteføljen dersom det har blitt endringer i forhold Finanstilsynets oversikt fredag i forkant. Porteføljen blir løpende fulgt i Aksje-NM og vi vil følge porteføljens utvikling i forhold til utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs.

Ifølge Finanstilsynets liste var Subsea 7, Norwegian, Rec Silicon, Borr Drilling og Solstad Offshore de fem mest shortede aksjene. Disse vil bli de fem første investeringene i eksperimentet. De er ikke å anse som en anbefaling fra E24 hverken i Aksje-NM eller i det virkelige aksjemarkedet. Det er kun et eksperiment.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Polight skapte vinnere i Aksje-NM, mens mye gikk galt for E24s short-eksperiment

 2. Investorer vedder på aksjefall for oljeserviceselskapene - sektoren er mest shortet på Oslo Børs

 3. Søskenpar ute av Oslo Børs-short etter fire år

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Det skal mye til for at Børsens mest shortede får tvilerne ned fra gjerdet

 6. Dramaet på Wall Street fortsetter – disse kan bli «den neste Gamestop»