Telenor dropper stor-fusjon i Malaysia - skylder på «kompleksiteter»

Telekomgiganten Telenor og Malaysias største mobiloperatør Axiata avslutter diskusjonene om en mulig sammenslåing av telekom- og infrastruktureierandelene i Asia.

STOPPET FUSJONEN: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor var i mai meget entusiastisk om den potensielle fusjonen med Axiata, og sa dette var noe som ville komme aksjonærene til gode.
Publisert:

«På grunn av noen «kompleksiteter» relatert til den mulige sammenslåingen, har partene blitt enige om å avslutte samtalene», heter det i en børsmelding.

Ifølge meldingene fra Telenor fredag morgen har begge selskapene gjort en omfattende selskapsgjennomgang av hverandre de siste fire månedene. Målet har vært en avtale i tredje kvartal 2019.

– Vi har jobbet hardt for å komme til en avtale, sier kommunikasjonssjef i Telenor, Hanne Knudsen til E24.

Aksjen faller betydelig, ned seks prosent fra start på Oslo Børs.

Palmeoljerykter og bemanningskutt

Analytikere E24 har snakket med peker på at det gikk rykter i malaysiske aviser om at fusjonsprosessen hadde stoppet opp på grunn av politiske uenigheter om import av palmeolje fra Indonesia til Europa.

Malaysiske Axiata er den nest største teleoperatøren i folkerike Indonesia, og uten tommel opp fra indonesiske myndigheter, mener den malaysiske avisen The Star at en fusjon nærmest vil være umulig.

Ifølge avisen er Norge ansett som en del av EU som legger på press på import av palmeolje fra Indonesia, som er verdens største palmeolje-eksportør.

Ifølge Bloomberg News endte et styremøte hos Axiata fredag med at den planlagte transaksjonen ble innstilt. Blant problemene som oppsto knyttet til transaksjonen er spørsmål på høyt politisk nivå, der Malaysias statsminister, Mahathir Mohamad, har stilt spørsmål ved planene i lys av risikoen for bemanningskutt, skriver TDN.

Samtidig har andre aktører åpnet for å by på Axiatas tårnvirksomhet, ifølge nyhetsbyrået.

Dow Jones Newswires skriver at potensielle bemanningskutt i Malaysia og bekymring rundt utenlandsk eierskap i en telekomoperatør som er majoritetseiet av landets statlige fond er trolig faktorer som førte til kanselleringen.

Da lokale medier snakket med Axiata-sjefen, Tan Sri Jamaludin Ibrahim, den 29. august var han optimistisk, og trodde avtalen ville bli gjennomført.

Analytiker: – Skuffende

Malaysiske myndigheter gikk hardt ut mot Norge i desember 2018 etter at det ble bestemt at palmeolje som råmateriale i produksjon av biodrivstoff skulle forbys.

– Norges standpunkt mot palmeolje vil påvirke den bilaterale handelsrelasjonen mellom Malaysia og Efta, og vil bli et stort hinder i sluttforhandlingene mellom Efta og Malaysia, skrev Malaysias næringsminister, Theresa Kok, i en uttalelse den gangen.

Telenor sier til E24 at de er kjent med ryktene som har gått i lokale medier.

– Ved diskusjoner av denne størrelse og kompleksitet vil det naturlig nok være en del spekulasjoner og rykter. Det stemmer at det har blitt spekulert i dette (palmeolje-eksport, journ. anm.) av lokale medier. På generell basis kommenterer vi ikke på rykter og spekulasjoner, sier Knudsen i Telenor.

Les på E24+

Aksjeeksperter: Disse selskapene er tryggest i handelskrigen

Også Axiata trekker frem komplikasjoner som årsaken i sin børsmelding fredag morgen, og aksjen ble handelsstoppet klokken 14.00 lokal tid, og har ikke blitt satt tilbake i handel etter at nyheten kom.

Analytiker: – Skuffet

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities mener markedet trodde at avtalen ville bli gjennomført.

– Jeg synes det er noe skuffende at denne avtalen ikke ble godkjent, som kunne gitt betydelige kostnadssynergier. Det lå nok forventninger i kursen at avtalen skulle gå igjennom så jeg venter en negativ kursreaksjon. Det vil dermed ikke ha betydning for estimatene eller kursmålet mitt for Telenor.

Arctic har forøvrig en kjøpsanbefaling på Telenor, med kursmål 188 kroner.

En annen analytiker i et stort nordisk meglerhus sier til E24 at selskapene fra start mente risikoen for at avtalen kunne falle sammen var stor, men trekker frem at dette kan dreie seg om både pris, skepsis overfor hverandre, eller at man faktisk har funnet noe i selskapsgjennomgangen.

Ville skape asiatisk gigant

Les også

Brekke om mulig Asia-fusjon: Nytt selskap vil bli like stort som dagens Telenor

Kommunikasjonssjef Knudsen vil foreløpig ikke si noe konkret om eventuelle regnskapsmessige konsekvenser, men opplyser at Telenor vil komme tilbake til kostnadene ved fusjonssamtalene når de presenterer resultater for tredje kvartal.

– For vår virksomhet i Asia vil det fortsatt være “businesss as usual”, og vi har hele tiden sagt at det ikke var noe garanti for sammenslåing, sier Knudsen i Telenor og fortsetter:

– Vi mener fortsatt at det er et sterkt strategisk rationale for sammenslåing, og vi utelukker ikke at det kan skje i fremtiden.

Målet var å skape et asiatisk teleselskap med drift i ni land som til sammen har en befolkning på nærmere en milliard.

Selskapet skulle til sammen ha 300 millioner kunder, men allerede i mai da selskapet meldte om fusjonplanene, uttalte man også at det ikke var sikkert at samtalene ville ende med en fusjon.

Det var videre i planene at selskapet skulle ha sitt operasjonelle hovedkontor med majoriteten av funksjoner i Kuala Lumpur, og var planlagt notert på en internasjonal børs og på Bursa Malaysia.

– Bra for aksjonærene

– Vi mener at dette er bra for våre aksjonærer, sa Telenor-sjef Sigve Brekke til E24 i mai.

På det tidspunktet var det hovedsakelig selskapsgjennomgangen (due dilligence) som var igjen, men det var altså her man oppdaget noe som stoppet fusjonen.

Telenor er blant verdens største når det gjelder mobilkunder, med sine totalt vel 174 millioner. Flesteparten av dem i Asia. Axiata er Malaysias ledende mobiloperatør, med 150 millioner kunder i en rekke land.

– Dette gjør at vi kan bruke vår styrke i operasjon og teknologi i sin fulle verdi. Dette er viktig for oss og våre medaksjonærer, sa finansdirektør i Telenor, Jørgen C. Arentz Rostrup på en telefonkonferanse i mai.

Analytikere sa til E24 i mai at fusjonen ga mening, og var en sårt trengt konsolidering i det malaysiske markedet og for Telenors mobiltårn i Asia.

Les også

Anker skatteregning på 2,5 milliarder

Les også

Investerer 15 milliarder i Finland – villig til å bla opp 13 til

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om