Norwegian-aksjen stiger på spanske medierykter om oppkjøp

En spansk avis melder om et mulig nytt oppkjøpsforsøk fra enten IAG eller Lufthansa. Det sender Norwegian-aksjen kraftig opp torsdag.

Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Norwegian-aksjen stiger torsdag kraftig etter at den spanske avisen Expansion omtalte nye rykter om et mulig oppkjøp av selskapet.

Norwegian-aksjen var opp snaue 5,0 prosent ved lunsjtider torsdag, men etter klokken 13:00 har aksjen steget kraftig til en samlet oppgang på rundt 13,0 prosent til 40 kroner.

Klokken 13:42 hadde aksjen skutt videre opp til en oppgang på 25 prosent.

Avisen siterer «markedskilder» på at investorer nå posisjonerer seg på mulighetene for et mulig bud fra British Airways-eier IAG eller tyske Lufthansa.

Avisen skriver videre at IAGs manøvreringsrom er begrenset, ettersom britisk verdipapirlovgivning hindrer IAG å gjøre et nytt oppkjøpsforsøk før det er gått seks måneder.

– Vi har ingen kommentar, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24 om artikkelen i den spanske avisen.

I februar fortalte Bjørn Kise, daværende styreleder i Norwegian og nær forretningspartner til konsernsjef Bjørn Kjos, at han og Kjos hadde anbefalt styret å takke ja til et bud på selskapet. Oppkjøpet falt imidlertid igjennom og ble aldri noe av.

Les også: Styreleder avslører oppkjøpsdrama: Kjos og Kise sa ja til å selge Norwegian

Les også: IAG vil ikke by på Norwegian og skal selge aksjeposten

Les på E24+

Bjørn Kise snakker ut om Norwegian-salget som falt igjennom: – Ja, jeg var skuffet

Karantenen kan bli opphevet

IAG er et spansk-britisk konsern og avisen Expansion har tidligere omtalt flere sider av IAGs oppkjøpsforsøk på Norwegian i fjor. IAG kjøpte først en aksjepost i Norwegian og annonserte i april at de ønsket å kjøpe selskapet.

I januar i år varslet imidlertid IAG at de droppet oppkjøpsforsøket og at de skulle selge aksjeposten sin. Dermed vil «oppkjøpskarantenen» IAG har på Norwegian under britisk lov utløpe i slutten av juli.

Expansion skriver imidlertid at karantenen vil bli opphevet hvis et annet selskap skulle komme med et bud på Norwegian.

Norwegian-aksjen skjøt opp fra rundt 100 til nesten 180 kroner per aksje (justert for emisjonen) etter at IAGs aksjekjøp ble kjent i april i fjor. I kjølvannet av dette har aksjekursen imidlertid falt kraftig.

Norwegians aksjekurs har mer enn halvert seg bare etter at IAG trakk seg i januar.

Da det kom inn bud, eller indikasjoner på mulige bud, i fjor, var Norwegians styreleder ute og uttalte at de mente budene var for lave. Om aksjonærene i Norwegian faktisk ønsker å selge nå, til en langt lavere kurs, er derfor usikkert.

Les på E24+

Børskommentar: Hvis shorterne tror på oppkjøpsryktet kan Norwegian stige mye

Analytiker: Tror på IAG, ikke Lufthansa

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir følger bransjen tett, og ikke minst fjorårets oppkjøpsforsøk på Norwegian.

– Jeg tror IAG er på banen. De har nok fulgt nøye med på at Norwegian er i ferd med å snu fra ekspansjon til lønnsomhet, og har ikke lagt Norwegian som et businesscase i skuffen, sier Elnæs torsdag etter at de nye ryktene ble rapportert i Spania.

Elnæs peker også at IAG ønsker å få et fotfeste i Skandinavia:

– Det er det mest lukrative flymarkedet i Europa, og IAG gjennom British Airways er ikke så godt posisjonert der.

Han tror imidlertid ikke at Lufthansa er en potensiell kjøper:

– Lufthansa har nettopp gjort store investeringer ved å kjøpe opp mesteparten av Air Berlin, og sliter med å få Eurowings på plass, sier Elnæs.

Flyanalytikeren peker på at det ikke bare er flyselskap som kan være potensielle oppkjøpere. Tidligere denne uken ble det kjent at private equity-fondet Onyx vil kjøpe det kanadiske lavprisselskapet WestJet for 5,0 milliarder dollar inkludert gjeld, ifølge Canadian Press.

– WestJet kan sammenlignes med Norwegian, en hybrid, altså en mellomting mellom lavkost og fullservice flyselskap. Begge selskap opererer både med kort/mellom og langdistanse, samt tilbyr en Premium klasse på sine Boeing 787 Dreamlinere. Dette oppkjøpet viser at finansaktører ser på denne type flyselskap, sier Elnæs.

– Leverer Norwegian kostnadsreduksjon, lønnsomhet og gir en positiv guiding fremover er selskapet i posisjon for å bli sett på som et interessant oppkjøps-case, fortsetter han.

Da IAG offisielt trakk seg fra sitt første oppkjøpsforsøk på Norwegian i januar, falt Norwegian aksjen kraftig og hadde sin verste børsdag noensinne. Hvis IAG nå går ut og kommenterer ryktene, tror Elnæs det kan sende aksjen kraftig ned igjen:

– Norwegian-aksjen går i taket når det oppstår rykter om sånne aktører. Så det er ingen overraskelse, men hvis det blir avfeid av IAG kan den få en tilsvarende vei tilbake.

Les også

Thomas Cook skriver ned verdier for milliarder – raser på børsen i London

Les også

– Vi er jo ikke på enhver åpning av nye ruter

Les også

Norwegian-veteran Thomas Ramdahl forlater flyselskapet

Publisert:

Her kan du lese mer om